utorok, 02 október 2018 11:07

Spoločné rokovanie českých a slovenských antifašistov v Plzni aj za účasti zástupcov z Gemera Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 19. - 21.9.2018 sa uskutočnilo v Plzni v priestoroch Sportovního gymnázia na ulici Vejprnickej spoločné rokovanie Výkonného výboru Českého zväzu bojovníkov za slobodu a Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky, 80. výročia Mníchovskej dohody hitlerovského Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska a Talianska a o odstúpení sudetského pohraničia Nemecku. Delegáciu Výkonného výboru ÚV ČSBS viedol jej predseda Ing. Jaroslav Vodička a delegáciu Ústrednej rady SZPB jej predseda Ing. Pavol Sečkár.

V delegácii SZPB mal zastúpenie aj Gemer. Bol v nej podpredseda Ústrednej rady SZPB pán Norbert Lacko, bývalý predseda Oblastného výboru SZPB v Rožňave a JUDr. Jozef Pupala, predseda redakčnej rady periodika SZPB – Bojovník a člen predsedníctva ObV SZPB v Rimavskej Sobote.

Po príchode do Plzne a ubytovaní v internáte uvedeného gymnázia sa obidve delegácie zišli 19.9.2018 o 19.00 na spoločné rokovanie. Počas rokovania prišiel pozdraviť obidve delegácie hejtman Plzeňského kraja Ing. Jozef Bernárd, ktorý účastníkov stretnutia privítal na pôde kraja a krajského mesta.

Pri predstavovaní pána hejtmana predseda ÚV ČSBS Ing. Jaroslav Vodička zdôraznil, že pán hejtman bol pôvodným povolaním vyučený frézar v Strednej odbornej škole n. p. Škoda Plzeň a postupne sa prepracoval až na generálneho riaditeľa Škody Plzeň. Má osobnú zásluhu na tom, že tento podnik neskrachoval a dnes patrí opäť k uznávanej prosperujúcej firme. V roku 2016 vo voľbách bol zvolený za krajského hejtmana Plzeňského kraja, keď predtým sa vzdal funkcie generálneho riaditeľa Škody Plzeň.

Po konštruktívnej besede s pánom hejtmanom o poslaní a význame protifašistických organizácií zástupcovia oboch delegácií prezentovali svoje návrhy na spoločné vyhlásenie, ktorých text účastníci obdržali k pripomienkovaniu a na druhý deň mali s pripomienkami navrhnúť jeho prijatie.

Dňa 20.9.2018 v dopoludňajších hodinách pokračovalo spoločné rokovanie, na ktorom obidva výbory odovzdali niektorým svojim členom vyznamenania pri príležitosti životných jubileií a dlhoročnú prácu vo svojich organizáciách. Od 10.00 do 12.00 sa všetci účastníci presunuli k exkurzii podniku Bohemia sekt s následnou koštovkou tohto výrobku.

Popoludní sa účastníci rokovania presunuli do Starého Plzenca, kde položili vence k pamätníku vyhnaných československých občanov z pohraničia v roku 1938 po Mníchovskej dohode. Pamätník týchto obetí bol odhalený v Plzni neďaleko väznice Na Borech.

Z príhovorov ma zaujal príhovor člena výboru Matice Čech, Moravy a Slezska – spolku politických väzňov Ing. Františka Reichla, ktorý zdôraznil snahy o prepisovanie histórie väčšiny súčasných historikov. Ocenil, že vlastenecké organizácie ako Český zväz bojovníkov za slobodu a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov otvorene proti tomuto prekrúcaniu dejín vystupujú a uchovávajú pamiatku a historickú pamäť, udržovaním pamätníkov padlých vojakov Červenej armády, ale aj obetí nezmyselného bombardovania 26.4.1945 Škodových závodov v Plzni, na Slovensku Apolky v Bratislave, našich ochrancov hraníc do roku 1938, ale aj 30-tich plzeňských občanov padlých počas povstania proti nemeckým okupantom v máji 1945.

Pripomenul, že český národ nikdy nezabudne na Jana Husa, Jana Sladkého Kozinu, Júliusa Fučíka a ďalších ochrancov prostých ľudí a českého národa. Podotkol, že obdobné pamätníky násilného odsunu československých občanov z pohraničia sú aj v Jeseníkoch a pripravuje sa odhalenie pamätníka aj v Brne. Tieto pamätníky sú nevyhnutné, aby pripomínali nasledujúcim generáciam, aké obete museli naši predkovia priniesť, aby sa zbavili okupácie nemeckými nacistami. Je to žiadúce najmä dnes, kedy opäť pochodujú „hnedokošeľníci“, napríklad v Brne, kde sa mal konať zraz „Sudetendeutsche Landsmannschaft-u“, a podobne. Pripomenul, že nacisti na sever od Brna vysťahovali 32 obcí, aby do nich nasťahovali nemeckých občanov. Niečo podobné sa nesmie opakovať a preto sa musia spojiť všetky vlastenecké organizácie v boji proti nastupujúcej reštaurácii fašizmu!

Po skončení pietneho zhromaždenia pri spomínanom pamätníku sa obidve delegácie presunuli do Pivárne pivovaru Prazdroj na večeru a koštovku pravého Prazdroja. Po príchode na ubytovňu sa obidve delegácie zišli k odsúhlaseniu spoločného vyhlásenia. Záver posledného večera patril neformálnej duskusii a kultúrnému programu.

Obidve delegácie sa dohodli, že je potrebné takéto stretnutia pripraviť každý rok striedavo v Čechách a na Slovensku za účelom prerokovania spoločných aktuálných otázok.
Dňa 21.9.2019 po raňajkách a rozlúčke sme nastúpili cestu domov.

Foto autor príspevku:
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1858 krát Naposledy zmenené utorok, 02 október 2018 19:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!