nedeľa, 18 jún 2017 11:09

Členovia MO SZPB partizána Tótha v Rožňave v sedle Zbojská a na Dieliku

Napísal(a) Ing. Milan Kupčo
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V sobotu 3.6.2017 pripravil MO SZPB partizána Tótha v Rožňave výlet do sedla Zbojská s možnosťou vyviezť sa do tohto sedla medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou ozubnicovou železnicou s návštevou pamätníka padlých v II. svetovej vojne v sedle Dielik medzi Tisovcom a Muráňom. Po príchode na železničnú stanicu v Tisovci už nás čakal parný ozubnicový rušeň s niekoľkými vozňami, ktorý nás vyviezol do sedla Zbojská. Po príchode na Zbojskú nás toto nádherné prostredie v lone prírody ihneď „dostalo“,

prezreli sme si vyhliadkovú vežu a celý salaš Zbojská. Príroda a čerstvý vzduch urobili to, čo mali, a tak sa aj žalúdky ozvali. Pri konzumácii výborných pohorelských a salašníckych jedál nám vyhrávala cigánska muzika. Ani sme sa nenazdali a už bolo 15:00 hodín, keď sme započuli zapískanie rušňa a my sme sa museli vrátiť do Tisovca k nášmu autobusu. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili aj pri minerálnom prameni Šťavica, ktorého voda je výborná, zemitá, uhličitanovo-hypotonická, vápenato-horečná, sírová, ale hlavne studená s obsahov CO2.
V roku 1940 sa na tisoveckej Šťavici zastavil bulharský excár Coburg a v roku 1945 pri návšteve Slovenska obedoval na Šťavici prezident Beneš a Vladimír Clementis s manželkami. Po tomto krátkom občerstvení sme sa pohli už domov do Rožňavy s poslednou zastávkou v sedle Dielik, kde pri pamätníku padlých vojakov v II. svetovej vojne sme si básňou a položením venca pripomenuli a uctili priebeh bojov za našu slobodu.
Ďakujeme za toto skvelé podujatie organizátorom, predovšetkým predsedovi p. Malčekovi, p. Füzekovej a p. Pozmánovi, výborná akcia sa vydarila, zažili sme pekný slnečný deň na čerstvom vzduchu v lone prekrásnej horehronskej prírody.
Ing. Milan Kupčo

 

 

Čítať 2093 krát Naposledy zmenené utorok, 20 jún 2017 13:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!