pondelok, 04 september 2017 13:23

Členovia MO SZPB partizána Tótha v Rožňave sa zúčastnili centrálnych osláv 73. výročia SNP

Napísal(a) Ing. M. Kupčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Členovia MO SZPB partizána Tótha v Rožňave sa zúčastnili aj centrálnych osláv 73. výročia SNP v Banskej Bystrici. Odchod autobusu bol už v skorých ranných hodinách smerom na Dobšinú, kde sme pribrali aj ostatných našich členov a cez Pusté pole, Telgárt a Brezno sme sa dostavili do Banskej Bystrice. Pred vstupom do múzea pri pamätníku SNP sme sa však trochu zdržali, nakoľko sme sa museli podrobiť osobnej prehliadke. Pred tribúnou už sedelo množstvo ľudí a my sme prakticky prišli na poslednú chvíľu, kedy sa začínal pietny akt kladenia vencov k súsošiu akademického

sochára Jozefa Jankoviča Obete varujú, ktorý sa nachádza v strede pietnej siene Pamätníka SNP. Ako prvý položili svoje vence čelní predstavitelia Slovenskej republiky – prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko, premiér Róbert Fico a minister národnej obrany Peter Gajdoš.

K súsošiu následne položili svoje kvetinové dary veľvyslanci z takmer 37 krajín sveta, počnúc Japonskom, Európou až po Kanadu a taktiež zástupcovia verejných inštitúcií a samospráv jednotlivých krajov SR. Potom už nasledovali príhovory našich štátnikov na hlavnej tribúne. Po oficiálnej časti nasledoval kultúrny program v podaní folklórnych súborov. V priestoroch pamätníka mali návštevníci možnosť prezrieť si bojovú techniku z čias 2. svetovej vojny, v priestoroch múzea mali možnosť vidieť nielen zbrane, ale aj aké v tom období boli uniformy jednotlivých príslušníkov vojska nielen na našom území, ale aj v zahraničí.

Okrem toho návštevníci mali možnosť, ako aj po iné roky, občerstviť sa pri výbornom guláši, grilovanej klobáske či výborne vychladenom pivku. Počasie nám naozaj prialo, zážitok pre nás, ktorí sme tam boli po prvýkrát bol úžasný. Ak sa niečo podobné bude konať na budúci rok pri oslavách SNP, srdečne to odporúčam každému, zúčastnite sa!
Ing. Milan Kupčo

 

 

Čítať 2388 krát Naposledy zmenené utorok, 05 september 2017 15:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!