nedeľa, 03 december 2023 15:50

Najstarší strom planéty Sekvojovec mamutí pestujú aj v Slavošovciach Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Medzi stromy, ktoré do 19. storočia rástli na zemeguli len v USA patrí aj Sekvojovec mamutí. Latinský názov Sequoiadendron giganteum. Donedávne nebol známy ani na Gemeri. Reč o ňom prišla nedávno aj v kontakte s jedným z mojich prispievateľov na stránku Maj Gemer Michalom Terraiom z Čiernej Lehoty. Informoval ma, že aj v našom regióne rastú stromy, ktoré neboli zastúpené medzi naším pôvodným rastlinstvom. Pred nedávnom sa mi ozval a poslal mi príspevok, ktorého autorom nebol nik iný, ako náš dobre známy predseda predstavenstva Lesného družstva v Slavošovciach pán Rudolf Pažitka. Poznáme ho ako všestranného človeka, ktorý sa vie pohybovať nielen v lesníctve, ale aj v kultúre. Viackrát sme sa o ňom všeličo zaujímavého dozvedeli i na našej stránke. V najnovšej informácii stručne uviedol:

slavosovce ld DSC0015„V areáli lesného družstva v Slavošovciach máme také maličké arborétum, v ktorom sa nám podarilo vypestovať dva kusy Sekvojovca obrovského. Sadeničky mi daroval môj priateľ a spolužiak z Lesníckej školy v Prešove Marián Štefan, a tak skrsol nápad vysadiť ich v Slavošovciach. Po výsadbe som ich prvé roky musel chrániť proti mrazom, ale potom to už šlo. Ročný prírastok majú okolo jeden meter do výšky, čo činí dokopy asi 20 m. A obvod kmeňa v prsnej výške činí 1,10 m. Naše Lesné družstvo v Slavošovciach je hrdé, že zanechalo takýto skvost pre generácie, ktoré sa iste budú o ne s láskou starať tak, ako my.“

Pán Terrai pripojil k textu niekoľko fotografií a dnes môžeme potvrdiť, že do zoznamu pestovateľov Sekvojovca mamutieho na Slovensku patria aj Slavošovce. A to je veľká zaujímavosť.

Prvýkrát na našej stránke Maj Gemer spomínala sekvojovec skupina mladých žien, ktorá zo Slovenska podnikla v roku 2003 výlet do USA. O svojej ceste napísali aj reportáž Z cestovania po Amerike, ktorá bola veľmi zaujímavá aj pre návštevníkov našej stránky. Dnes o sekvojovci vieme, že je to najmohutnejší strom na našej planéte. Dosahuje výšku až 85 metrov a niektoré jedince môžu dosiahnuť až 2000 ton váhy. V pôvodnej krajine sa vyskytuje v nadmorskej výške 1500 až 2500 m n. m. Ako okrasná drevina bol Sekvojovec mamutí často vysádzaný i v európskych parkoch. Do Európy sa šišky i semená z toho stromu vyvážali a šírili až od 2. polovice 19. storočia. Postupne tak vznikol rad odrôd a boli vyšľachtené rôzne kultivary.

slavosovce ld DSC0022Dúfajme, že spomínanej drevine sa v Slavošovciach bude dariť i naďalej a stane sa nielen jedinou okrasnou rastlinou v našom regióne.

Medzi zaujímavosti tohto stromu patrí aj to, že staré stromy majú spravidla u päty dutý a vyhnitý stred kmeňa, takže domorodí Indiáni v ňom našli úkryt pred zverou i nepohodou.

Najmohutnejší živý organizmus na našej planéte sa nachádza v Národnom parku Sequoia v Kalifornii. Strom je vysoký 83,8 m, obvod kmeňa meria 31,3 m a jeho hmotnosť je odhadovaná na 2145 ton. Je až neuveriteľné, že tento gigant vyklíčil pred niekoľko tisíc rokmi zo semena veľkého ako špendlíková hlavička.

Dozvedeli sme sa, že na Slovensku sa sekvojovec pestuje až na 23 miestach, ale odteraz medzi ne zaradíme aj Slavošovce. Najstarším jedincom je 160-ročný strom v Dolnej Krupej, v Cíferi 150-ročný a v Novej Bani, kde sekvojovec pestujú už 120 rokov.

 

Pripravil MG od

Foto: Michal Terrai

 

 

Čítať 551 krát Naposledy zmenené nedeľa, 03 december 2023 20:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!