×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/gpjs
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/pp
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/gpjs
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/pp
utorok, 19 október 2010 23:11

Rožňavské Gymnázium P. J. Šafárika v rámci projektu Comenius navštívili partneri z belgického Ath a španielskej Gandie

Napísal(a) Mgr. Lýdia Kalinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Projekt Comenius partnerstvá umožňuje žiakom a učiteľom z rôznych krajín pracovať spolu na jednej alebo viacerých témach spoločného záujmu. Partnerstvá Comenius pomáhajú žiakom a učiteľom nadobudnúť a zlepšiť si schopnosti nielen v téme alebo oblasti, na ktorú je projekt zameraný, ale tiež v oblasti tímovej práce, spoločenských vzťahov, plánovania a realizácie projektových aktivít a používania informačných a komunikačných technológií.
Zapojenie sa do partnerstva umožňuje žiakom a učiteľom precvičiť si cudzí jazyk a zvýšiť motiváciu k štúdiu jazyka. Rožňavské gymnázium sa takisto zapojilo do projektu, koordinátorom je PaedDr. Eva Radótzyová.

Spolupráca so španielskou a belgickou školou začala  už pred dvoma rokmi. Naši žiaci a aj učitelia už mali možnosť navštíviť ako Belgicko, tak aj Španielsko.
A v dňoch od 10. do 17. októbra 2010 rožňavské Gymnázium P. J. Šafárika navštívili v rámci projektu Comenius piati učitelia a dvanásti žiaci z partnerských škôl z belgického Ath a zo španielskej Gandie. Celý týždeň sa hosťom venovali rožňavskí učitelia a študenti, ktorí pre hostí pripravili bohatý program zameraný na environmentálnu problematiku, ktorá je témou projektu Udržateľnosť rastu mesta a na prezentáciu mesta a okolia.
Prvý deň bol venovaný zoznamovaniam sa, žiaci spolu s učiteľmi boli zapojení do aktivít, kde sa bližšie spoznali. Celú skupinu žiakov a pedagógov prijal primátor mesta MUDr. V. Laciak.  V rámci prezentácie mesta a okolia projektová skupina navštívila Strážnu vežu. Ďalší deň bol zameraný na prezentáciu environmentálnych problémov, kde žiaci prezentovali najzávažnejšie environmentálne problémy v ich regióne. V poobedňajších hodinách naši hostia navštívili hrad Krásna Hôrka a kaštieľ v Betliari. Streda sa niesla v environmentálnom duchu, spoločne sme navštívili aj firmy a inštitúcie, ktoré sa venujú ochrane životného prostredia. V ústrety organizačnému tímu vyšla firma Mevako, v ktorej reprezentant firmy predstavil systém separácie odpadu v meste. V Brzotíne na Správe Národného parku pre nás pripravili prednášku o ochrane flóry a fauny v tejto lokalite a ukážku odchytu a krúžkovania vtáctva vo voľnej prírode.
Zaujímavé popoludnie nám ponúkli a pripravili v obci Hrušov. Pán starosta Július Sebő nás oboznámil s históriou obce. Okrem histórie hostia mali možnosť aj ochutnať guláš, typický pre tento región, ktorý pripravili občania obce.  V spoločnosti pani Zsebikovej, asistentky starostu, sme navštívili Kaplnku sv. Anny a veľkým zážitkom bolo aj varenie a ochutnávka slivkového lekváru. Obec sa postarala o krátky kultúrny program, ktorý pozostával z vystúpenia skupiny hrajúcej na citarách a z prehliadky obecného múzea. Deň plný zážitkov bol ukončený opekaním slaniny, čo bol obrovský zážitok pre zahraničných hostí.
Nasledujúci deň bol venovaný malej túre v Zádielskej doline, potom nasledovala návšteva Dómu sv. Alžbety v Košiciach.
Posledný deň sme sa venovali príprave programu na večierok. Žiaci a učitelia hľadali riešenia pre jednotlivé environmentálne problémy. Týždeň ukončil rozlúčkový večierok, na ktorý boli pozvaní rodičia, žiaci, pedagógovia, starosta obce Hrušov i ostatní zainteresovaní do projektu. Žiaci tu prítomným odprezentovali svoje environmentálne poznatky a skúsenosti nadobudnuté počas práce na projekte. Program v sobotu organizovali jednotlivé rodiny, žiaci a učitelia navštívili Vysoké Tatry, Levoču, Slovenský raj a Ochtinskú aragonitovú jaskyňu.
Projekt Comenius ponúkol žiakom a pedagógom zo zúčastnených krajín možnosť porovnania problémov týkajúcich sa ochrany životného prostredia v jednotlivých krajinách a zvýšil environmentálne povedomie zainteresovaných. Počas týždňa sme mali možnosť predstaviť naše prírodné a kultúrne dedičstvo, zároveň všetkých spojili priateľstvá a vzťahy medzi žiakmi a ich hosťovskými rodinami, ktoré budú snáď pretrvávať aj naďalej.

Mgr. Lýdia Kalinová

FOTOGALÉRIA Z PROJEKTU COMENIUS V ROŽŇAVE
{gallery}skola/gpjs{/gallery}

{jcomments on}

Čítať 3100 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!