pondelok, 07 august 2023 20:06

Obnovená jednosedačková lanovka z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji znovu v prevádzke Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Jednosedačkovú lanovku z Dediniek na planinu Geravy v Slovenskom raji spustili do prevádzky 7. augusta 2023. Na slávnostnom otvorení prevádzky lanovky sa zúčastnili viacerí hostia: predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR Katarína Bruncková, výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková, starosta obce Dedinky Milan Červenka a ďalší hostia. Dnes už legendárna lanovka na Geravy je aktuálne jedinou funkčnou jednosedačkovou lanovkou na Slovensku. Prevádzka lanovky na Dedinkách bola po dvoch rokoch výstavby prvýkrát spustená v decembri 1970. Vyše tridsať rokov prevážala turistov z obce Dedinky na planinu Geravy a ročne ju využívalo v priemere 15 000 ľudí. Prevádzku lanovky z obce ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012. Lanovka, ktorú pred tromi rokmi začala obnovu a zmodernizovala Transporta Chrudim, má dĺžku takmer 2000 metrov. Inestícia do nej vložená predstavuje 500 000 eur.

sr dedinky lanovka 2Dolná stanica lanovky sa nachádza v obci Dedinky v nadmorskej výške 851 m n. m. a na svojej dĺžke cez tri kopce na planinu Geravy prekonáva nadmorskú výšku 221 metrov. Za hodinu prevádzky je schopná prepraviť okolo 270 osôb. Lanovka bude otvorená od 1. 5. do 31. 10., prevádzkovať ju bude obecný podnik Dedinky.

Návrat lanovkovej legendy najmä turisti Slovenského raja oslávia túto sobotu 12. 8. pri nástupnej stanici v obci Dedinky. Prevádzkovateľ sľúbil, že lístok bude pre všetkých ZADARMO a všetci účastníci sa budú môcť zabaviť aj pri sprievodnom programe.

Pripomeňme, že jazdu lanovkou si môžu užiť osoby, ktoré majú viac ako 125 cm. Osoby mladšie ako 15 rokov, ktoré merajú viac ako 125 cm, sa môžu previezť len zabezpečené fixačnými zariadeniami, na vlastnú zodpovednosť ich doprovodu. 

sr dedibnky stanica dedinky

 

MG od

  

Čítať 525 krát Naposledy zmenené utorok, 08 august 2023 19:59

Media

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!