×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/turistika/babina
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/turistika/kralova
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/turistika/babina
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/turistika/kralova
pondelok, 02 júl 2012 12:54

Netradičnou výstupovou trasou na vrchol Babinej s novými zážitkami Doporučený

Napísal(a) Martin Markušovský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Klub slovenských turistov TJ Elán Rožňava uskutočnil 30. júna 2012 výstup na Babinú. Zvolili sme si netradičnú výstupovú trasu. Až na krátke úseky žltej a červenej turistickej značky viedla neznačkovanými chodníkomi zo sedla Súľová. 
Na Babinú sme poslednýkrát vystúpili v apríli 2007 pri príležitosti otvorenia nového turistického chodníka z Rakovca. Vrchol bol zalesnený, až na malú lúčku na vrchole. Jediný krajší výhľad umožnila rozhľadňa, ktorú zhotovili turisti z Vlachova. Dnes je už rozhľadňa na holorube a keď na ňu vystúpi turista, podozrivo sa hojdá (jedna noha bola živý strom, ktorý už vyschol). 

Tohotoročný výstup na Babinú poskytol turistom celkom iný zážitok. "Mesačná krajina" na vrchole, dokonalý kruhový výhľad, čiastočne obmedzený oparom po búrke. Veterná kalamita a ťažba dreva zmenila ráz krajiny na nepoznanie. Turistická akcia v júni 2012 ukázala Babinú v úplne novej podobe. Uverejnené fotografie sú spomienkou pre tých, ktorí tam boli aj v roku 2007 a ukážkou pre tých, ktorí tam boli v roku 2012 prvýkrát. 
Zostup z Babinej viedol popod Smrečinku na Košariská. V tento deň usporiadala obec Gemerská Poloma obecný výstup na Košariská. Pri chate nás čakal guláš, občerstvenie, tombola a o dobrú náladu nebola núdza. Po občerstvení, speve a tanci sme pokračovali do Vlachova kde sme akciu ukončili. 
Martin Markušovský 
KST TJ Elán Rožňava  

{gallery}sport/turistika/babina{/gallery}
{jcomments on}

 

Čítať 2635 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!