nedeľa, 11 február 2018 17:44

Pri 40. výročí Zimného prechodu Muránskou planinou samospráva Muráňa ocenila dvanástich zakladateľov

Napísal(a) novo
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Málokde u nás je tak známa dlhoročná tradícia turistických-lyžiarskych prechodov v zime, akým je na Gemeri obľúbený Zimný prechod Muránskou planinou. Aj preto pamätnými medailami samospráva obce Muráň ocenila v piatok podvečer 9. februára 2018 pri príležitosti 40. výročia založenia tohto turisticko-lyžiarskeho podujatia jeho zakladateľov a hlavných organizátorov. Medzi 12 ocenenými boli i Pavol Mlákay a František Frandel, ktorí ako prví stáli pri zrode tejto akcie. 

„V posledný februárový víkend roku 1978 sme sa zišli skupina deviatich nadšencov z Lesnej správy z Muráňa a Muránskej Píly. Po vyvezení lesobusom na Veľkú lúku sme zošli cez Hrdzavú dolinu do Muráňa, kde bol cieľ," priblížil prvý ročník podujatia P. Mlákay, ktorý v tom čase pôsobil ako predseda Telovýchovnej jednoty Tatran Muráň.

„Po našom rozprávaní začali mať o podujatie záujem aj iní účastníci a ich počet z roka na rok narastal. Pri piatom ročníku to už bolo asi 50 lyžiarov," dodal. Ich počet aj v nasledujúcich ročníkoch narastal a v posledných rokoch sa na podujatí zúčastňuje 600 až 700 ľudí zo Slovenska i zo zahraničia.

Podľa slov F. Frandela patrí vďaka za zachovanie akcie a jej pozdvihnutie na súčasnú úroveň i starostovi Muráňa Romanovi Goldschmidtovi. „Pretože máme také vedenie v obci, že tieto akcie, ktoré u nás vznikli pred mnohými rokmi, naďalej udržiava a ďalej ich rozvíja," zdôraznil. 

(Zdroj: teraz.sk)

 

 

Čítať 1458 krát Naposledy zmenené pondelok, 12 február 2018 17:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!