pondelok, 17 september 2018 12:41

Najkrajšie vrkoče i kaderníčky z Muráňa Doporučený

Napísal(a) -RS-
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Ilustračný obrázok z internetu. Ilustračný obrázok z internetu.

Muráň nikdy nebol bez dobrej kaderníčky! Čo Muráň Muráňom bol, nechýbal ani holič v ňom. Teraz sa už však chlapi holia sami doma, alebo vôbec nie, no stále tu máme KADERNÍCKY SALÓN MAJA, v ktorom kraľuje a vykúzli účes podľa želania ženám i mužom pani Mariana Fabová, rodená Hlodáková, pochádzajúca z Muránskej Huty. Svoje služby ponúka dopoludnia každý druhý deň od pondelka, ale na objednávku aj v sobotu. Jej salón je umiestnený v tzv. učiteľskej bytovke na námestí. V minulosti kaderníctva menili svoje centrá. Pokiaľ moja pamäť siaha, tak sídlili v obecnom i kultúrnom dome, ba i v malej miestnosti komplexu lesnej správy (teraz nová budova COOP JEDNOTA). Nakoniec kaderníctvo bolo definitívne umiestnené v spomínanej dvojposchodovej bytovke hneď na prízemí.

Mojou obľúbenou kaderníčkou ešte od školských rokov bola svokra spomínanej pani Majky Fabovej – pani Magduška Fabová, rodená Vrbjarová z Muránskej Lehoty. Okolo roku 1960 sa objavila módna novinka tzv. "hamlet" u žien a "havel" u mužov. Stručný ich obraz: „ účes z krátkych vlasov, na krku mierne dlhších a upravených trochu do tváre. Iný účes sa zase volal "holanďan" – kučeravé vlasy a ich končeky vyčesané okolo celej hlavy dohora. Tak tento vedela dokonale vykúzliť pani Boženka Galovičová z Revúcej (rodená Grendová z Muráňa), ktorá sa však neskôr po skončení štúdia venovala práci úradníčky SAD. Žiadna z nás v tom čase neodolala uvádzaným módnym trendom, najmä keď sa blížil muran vrkoce ajkazáverečný majáles v 9. ročníku. Nedala sa však zlákať iba Vierka Fabová (teraz Mgr. Fabová) z Muránskej Lehoty, lebo mala najkrajšie a najdlhšie vrkoče v muránskej škole. Obdivovali sme ich ešte aj počas štúdia na gymnáziu, avšak na maturitnom table sa už Vierka pýšila krátkou, mierne zvlnenou hrivou. Keď už je reč o vrkočoch a pestovaných vlasoch, z obdivných pohľadov sa tešila aj Adrianka Sojáková (teraz Ing. Csontosová z Popradu) ešte i v čase svojho štúdia na hutníckej fakulte. Mnohé ženy v mladosti preferovali účesy z dlhých vlasov, ale keď si založili rodinu, pribudli deti, prednosť dali pohodlnejším krátkym vlasom, o ktoré sa však musia postarať kaderníčky. My teda udeľujeme slovo aj ďalším odborníčkam, ktorých meno sa spája s obcou Muráň. 

Pani Magdaléna Fabová pôsobila vo svojej profesii od 18 do 54 rokov – teda odpracovala 36 rokov. Mala bohaté praktické skúsenosti, vedela zákazníčkam ulahodiť, a tak bola neraz vyhľadávaná aj po odchode do dôchodku.

Pred ňou ako kaderníčka pracovala v Muráni pani Antónia Meriačová, rod. Tabaková, tiež pochádzajúca z Muránskej Lehoty. V našej obci sa však vystriedali viaceré kaderníčky, napr. krátko Alenka Uhliarová z Revúčky. Dlhšie tu pôsobila pani Katka Ďurišková, rodená Buksová z Muráňa, ale po mame Margitke (1940) tiež s muránskolehotskými koreňmi. S pani Magduškou Fabovou sme si zaspomínali aj na manželov Margitu a Ondreja Antalovcov – na kaderníčku a holiča, ktorí aj s dcérou Gitkou (pani Maukšovou) bývali v dome na ulici do Revúcej (teraz Cibuľovci) pri rieke. Pani Antalová si však renomé získala hlavne v Revúcej a v ich príbytku jej manžela vyhľadávali muži, rovnako často ako ďalšieho skvelého muránskeho holiča pána Jána Goldschmidta.

Keďže Muráň bol vždy strediskovou obcou, tak aj naše kaderníčky a holiči mávali bohatú klientelu. Neskôr sa však do Dlhej Lúky vydala Lehoťanka Evka Kubasková, teraz pani Mriňáková, a tak si tamojšie ženy získali jej priazeň, ale aj opačne – ona ich dôveru.

O príťažlivé povolanie kaderníčka, ktoré sa nezaobíde bez značnej dávky talentu, je záujem stále. V našej obci si už našli svojich priaznivcov aj mladé ženy s odborným vzdelaním: kaderníctvo, prípadne ešte vyšším: vlasová kozmetika, teda svojím odborným prístupom k úprave vlasov ako napr. pani Evka Dulajová (1984) a pani Zuzka Jančáryová (1982). Keď načrieme do histórie tvorby účesov, resp. prelistujeme doma staré albumy, presvedčíme sa o tom, že aj Muránčanky podliehajú módnym trendom, ktoré boli súčasťou kultúry v rôznych časových obdobiach.
-RS-

(Zdroj: muranskenoviny.sk)

 

 

Čítať 2437 krát Naposledy zmenené utorok, 18 september 2018 12:21

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Alena Rusnaková sobota, 02 júl 2022 21:08 Napísal(a) Alena Rusnaková

    Dobrý večer prajem pani mala by som záujem no melír na 18 júl ak je to možné ďakujem

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!