piatok, 01 február 2019 20:02

Na návšteve, alebo čo všetko dokážu šikovné ženy z Gemerskej Polomy Doporučený

Napísal(a) Danka Červenáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na stránkach Polomských novín bolo toho už mnoho, čo tam prezentovali z obce Gemerská Poloma na hornom Gemeri. Veď tento zaujímavý titul pravidelne štvrťročne vychádza už 23 rokov a stále má o čom informovať Polomcov. Mnoho obcí na Gemeri im ho môžu závidieť. "Opäť sme prijali milé pozvanie." Tak sa začína príspevok, ktorý je uverejnený v poslednom decembrovom čísle vlaňajšieho roku. Autorka príspevku pani Danka Červenáková pokračuje: "Navštívili sme pani Marienku Antalovú a hneď pri vchodových dverách nás zaujala jesenná dekorácia. Po pár krokoch v interiéri sa nám naskytol pohľad na ďalšie zaujímavé väčšie, či menšie prezenty, a tak nech sa páči - vstúpte spoločne s nami a preneste sa do sveta upleteného z papiera."

Marienka, môžeš nám prezradiť vďaka čomu vznikli tieto práce?
Mám rada ručné práce a keďže som na dôchodku a času mám viac, rozhodla som sa vyskúšať niečo nové.

V úvode sme prezradili, že tieto inšpirujúce predmety vznikajú vďaka Tvojej záľube a záujmu aj o ručné práce. Prečo práve táto technika? 
Túto techniku som našla náhodou na internete a keďže ide o dostupné materiály (noviny, papier, lepidlo), chcela som to vyskúšať.

gp antalova PB144759 2Nie každý deň možno stretnúť človeka, ktorý sa rád podelí o svoje skúsenosti a rád pomôže aj iným. Môžeme v krátkosti vedieť ako sa dopracujeme k finálnej podobe, alebo ako a s čím začať?
Prvým krokom sú papierové rúročky, ktoré musia byť pevné, takže používam drôt 1,2 až 1,6 mm. Následne príde farbenie s farbou na textil, alebo prírodná farba vyrobená z cibuľových alebo orechových šupiek. Nasleduje duvilaxový kúpeľ a sušenie. Po tejto procedúre prichádza samotné pletenie podľa formy. Po upletení sa výrobok nalakuje lakom na detské hračky a nechá vysušiť.

Čo Ťa inšpiruje pri tvorení a máš aj nejaké vychytávky?
Inšpiráciu mám všade vôkol seba, sú to praktické doplnky do domácnosti a bytu. Ako vychytávku by som uviedla stojan na kvetináč a zásobník na toaletný papier.

Kvetináč, košík, zvonček, ba i luster sme videli – je aj niečo, čo túžiš upliesť a stále sa len odhodlávaš?
Výzvou je rám na zrkadlo a fotorámček.

Kde všade sú a koho už tešia Tvoje „maličkosti“?
Väčšinou potešili členov mojej rodiny, ako aj známych.

S pani Marienkou Antalovou z Gemerskej Polomy sa rozprávala

Danka Červenáková

 

Čítať 3497 krát Naposledy zmenené sobota, 02 február 2019 10:32

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!