utorok, 14 december 2021 16:38

Pokojné Vianoce prajeme... Doporučený

Napísal(a) S. Holečková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Posielate svojim blízkym či priateľom pohľadnice? Aj posielanie vianočných a novoročných pozdravov má svoju tradíciu.
Vianoce sú pre mnohých z nás najkrajšími sviatkami v roku. V predvianočnom období myslíme častejšie na svojich blízkych, priateľov a známych.
Pohľadnice boli kedysi najčastejším prostriedkom komunikácie medzi ľuďmi. Skutočné poslanie pohľadnice ako praktickej formy prenášania krátkej správy alebo pozdravu sa vykryštalizovalo vtedy, keď bol obrázok približne taký dôležitý ako text.
História vzniku pohľadníc, aj tých vianočných, je veľmi zaujímavá. Krátky pohľad do minulosti nám prezrádza, že vo Francúzsku už začiatkom 17. storočia posielali mníšky z francúzskych kláštorov k Vianociam svojim známym a svojim prívržencom vlastnoručne maľované obrázky s náboženskými motívmi.

vianocne pohladnice 2V Anglicku sa už koncom 18. storočia bežne posielali k Vianociam pozdravné karty, zdobené motívmi Vianoc a zimnými krajinkami. Podobne listy písané k vianočným sviatkom boli v niektorých častiach zdobené kreslenými motívmi, z ktorých mnohé sa neskôr dostali na celú plochu pozdravných kariet. Podľa zachovaných materiálov autorov k takémuto riešeniu viedla určitá pohodlnosť, hlavne čo sa týka zdĺhavého vypisovania textu. Pozdravné karty vyhotovovali na objednávky výtvarníci.

vianoce pohladnice 3K Anglicku sa viaže aj vznik prvej skutočnej vianočnej pohľadnice, ako ju poznáme dnes. Podľa viacerých zdrojov prvú vianočnú pohľadnicu namaľoval maliar John Calcott Horsley v roku 1843 v Londýne. vianoce pohladnice 5Obrázok šťastnej rodinky sediacej pri štedrovečernom stole, s textom „Veselé Vianoce a šťastný Nový rok“ namaľovaný na objednávku obchodníka Henryho Cola, sa stal motívom pre tlač prvých vianočných pohľadníc. Neskôr sa na pohľadnice lepili známky s vianočným motívom.

Iné pramene prisudzujú prvenstvo vzniku vianočných pohľadníc Taliansku, kde už v roku 1709 Nicolo Monte Mellini rozposlal svojej rodine a priateľom kartičky s prianiami. Tento nápad bol inšpiráciou pre tlač pozdravov s obrázkami.

vianoce pohladnice 6vianoce pohladnice 4Pohľadnice s vianočnou tematikou sa tešili veľkej popularite. Ľudia ich s obľubou posielali svojim blízkym a známym k vianočným sviatkom i k Novému roku. Vytvorila sa tak milá tradícia, ktorá pretrváva dodnes, vianoce pohladnice 7aj keď v súčasnosti v predvianočnom čase plné tašky poštárov nahradil moderný spôsob komunikácie prostredníctvom mailov, esemesiek alebo elektronických pohľadníc. Preto sú vianočné a novoročné pozdravy vo forme tlačených pohľadníc stále viac zriedkavejšie. Napriek tomu má klasická pohľadnica s najrôznejšími vianočnými motívmi svoju hodnotu a neopísateľné čaro. Aj dnes sa nájdu ľudia, ktorí chcú potešiť klasickou, poštou odoslanou pohľadnicou. Možno práve takáto pohľadnica dokáže urobiť najväčšiu radosť a spríjemniť očarujúce sviatočné chvíle.

Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave

Zdroje:
https://www.vianocne-pozdravy.sk/novorocenky/nas-blog/zaujimavosti-z-historie
Zbierkový fond Baníckeho múzea v Rožňave, fond História I
Foto: S. Holečková

 

Čítať 913 krát Naposledy zmenené streda, 15 december 2021 12:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!