×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/volnycas/zahradkarstvo
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/volnycas/zahradkarstvo
utorok, 31 júl 2012 10:42

Kompost je užitočná látka na záhrady, záhradky, pestovanie rastlín Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Kompost je užitočná látka na záhrady, záhradky, pestovanie rastlín. Vzniká v humusoviskách. Ukladá sa tu biologický odpad. Postup vzniku a tvorby humusu si záujemcovia ľahko nájdu na internete. Vašu pozornosť chceme obrátiť na využívanie kosenej trávy – sena. V obci Rakovnica až do konca minulého storočia sa kosila všetka tráva. Použila sa ako seno do družstiev na kŕmenie dobytka. V súčasnosti je chovanie dobytka obmedzené natoľko, že je nielen prebytok sena, ale sa aj toľko zelene nevykáša. Výsledkom toho je zaburinené prostredie.
Čo so senom? Kosiť treba. Záhumienky, ovocné sady bez kosenia by sa nielen zaburinili, ale zničili. Tráva sa pokosí a teraz čo s ňou? Niektorí

jedinci pália seno, čo je neefektívne, škodlivé i porušovanie zákona. Povedzme si otvorene – stáva sa to. Bohužiaľ.
Uvedomelejšia väčšina pochopila, že jedinou správnou cestou je kompostovanie. Stavajú si samostatné kompostoviská. Plne chápu význam tejto činnosti a jej užitočnosť, spätný návrat prírode a pre prírodu. Mohli by sme uviesť veľa príkladov.
Ľudia sú u nás, tak ako aj v iných častiach Slovenska, šetrní. Ich vynaliezavosť sa prejavuje aj v budovaní kompostovísk. Pri prechádzke po obci nás upútalo zaujímavé novopostavené kompostovisko. Len na vysvetlenie. Najprv to bolo voľné kompostovisko. Teraz je pekne upravené. Nezaberá veľké miesto a môže rásť do žiaducej výšky.
Ponúkame vám zopár záberov a sami zistíte, že je nielen praktické, ale aj estetické. Nepátrali sme po majiteľovi. Týmto článkom len chceme dať na vedomie všetkým, že organická hmota je viacúčelová a oplatí sa ju recyklovať. To znamená, odpad sa ľahko premení na užitočnú využiteľnú hmotu potrebnú na pestovanie rastlín.
Text a foto: Dr. Sabo

{gallery}volnycas/zahradkarstvo{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2420 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!