sobota, 14 marec 2020 10:47

Aktuálne stanovisko siete nemocníc a polikliník ProCare a Svet zdravia k opatreniam týkajúcim sa koronavírusu Doporučený

Napísal(a) J. Fedáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare sa pripravuje na masívnejší nárast pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19.

Od dnešného dňa (14.3.2020) zastavujeme plánované operácie z dôvodu pripravenosti priestorov a kapacít ľudí v súvislosti so zvládnutím narastajúceho počtu pacientov s podozrením na COVID-19. Pôrody naďalej prebiehajú v nezmenenom režime, avšak na základe rozhodnutia hlavného hygienika SR z dôvodu zákazu návštev je pri pôrode zakázaná prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Polikliniky taktiež od dnešného dňa obmedzujú výkon preventívnych prehliadok. 

 

Všetky nemocnice siete momentálne zriaďujú samostatné priestory s cieľom oddeliť pacientov s podozrením a bez podozrenia na koronavírus. Tieto vyhradené priestory  by mali mať samostatnú prístupovú cestu a nebudú súčasťou urgentných príjmov alebo ambulancií pohotovostnej služby. Ich cieľom je oddeliť pacientov s podozrením na koronavírus od ostatných pacientov a personálu.  Novozriadené pracoviská budú výrazne vizuálne odlíšené a pacienti budú na ich umiestnenie upozorňovaní už pri hlavnom vchode každej nemocnice a polikliniky. Sú určené pre každého pacienta, ktorý vykazuje symptómy ochorenia vyvolaného koronavírusom. Žiadame preto pacientov, ktorí tieto symptómy vykazujú, aby rešpektovali navigáciu a pohybovali sa výlučne v týchto priestoroch nemocnice či polikliniky. 

Všetky nemocnice Svet zdravia sa tiež pripravujú na výnimočný pandemický stav a kontroluje sa pripravenosť jednotlivých pracovísk. V rámci siete bol vytvorený krízový štáb, ktorý situáciu neustále monitoruje a prijíma nevyhnutné opatrenia na centrálnej úrovni. Strategicky pritom situáciu v rámci aktuálneho  stavu  vyhodnocuje v dvoch skupinách, a to pre východné a západné Slovensko. 

Naďalej platí, že na všetkých pracoviskách sa dodržiava prísny hygienicko-epidemiologický režim a zdravotníci sú v zmysle nariadení hlavného hygienika SR opakovane preškoľovaní v pravidlách pri kontakte s pacientami s respiračnými ochoreniami. Až do odvolania tiež platí prísny zákaz návštev na lôžkových oddeleniach. Pracoviská sú tiež priebežne zásobované ochrannými pracovnými prostriedkami, aby mali vytvorené dostatočné zásoby. 

Od piatka minulého týždňa sme zriadili pre verejnosť nonstop infolinku ku koronavírusu. Na telefónnom čísle 02/32323838 pacientom z celého Slovenska 24 hodín denne poradia vyškolení pracovníci, ako ďalej postupovať, ak majú príznaky respiračného ochorenia. Linka za týždeň svojho fungovania prijala vyše 1000 hovorov.  

Jediné infektologické pracovisko siete Svet zdravia v Michalovciach doteraz hospitalizovalo 20 pacientov s podozrením na koronavírus. U žiadneho z nich sa dosiaľ ochorenie nepotvrdilo. 

Radi by sme tiež apelovali na verejnosť, aby si uvedomila, že túto situáciu zvládneme iba vďaka maximálnemu úsiliu a nasadeniu zdravotníkov po celom Slovensku. Chceme preto pacientov poprosiť, aby personálu vyjadrili podporu najmä svojím zodpovedným a empatickým prístupom.

Jana Fedáková

 

Čítať 980 krát

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!