streda, 26 jún 2019 13:11

Športovci z revúckych škôl si zmerali sily na 19. ročníku Kalokagatie Doporučený

Napísal(a) Bc. I. Sviežená
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V piatok, 21. júna 2019, sa už od rána zapĺňal školský dvor Základnej školy Ivana Branislava Zocha v Revúcej športovcami z revúckych škôl, ktorí prišli, aby si zmerali sily na 19. ročníku Kalokagatie. Prišli zástupcovia zo ZŠ Hviezdoslavova, ZŠ J. A. Komenského, Gymnázia Martina Kukučína, Špeciálnej ZŠ a samozrejme z usporiadateľskej školy. Po úvodnej prezentácii a pridelení štartových čísel bolo už všetko pripravené na otvárací ceremoniál. Nástup atlétov bol sprevádzaný pekným vystúpením mažoretiek. Za zvukov olympijskej hymny bola vztýčená olympijská vlajka a zapálený olympijský oheň. Riaditeľka školy RNDr. Eva Holéczy Vidová úvodným príhovorom slávnostne otvorila krásne podujatie. Po nej sa prítomným prihovoril primátor mesta Ing. Július Buchta s prianím športových úspechov.

Nasledovali sľuby športovcov a rozhodcov, všetkých potom pozdravil predseda Olympijského klubu Gemer PaedDr. Juraj Králik. V závere sa ujala slova hlavná rozhodkyňa Mgr. Martina Pirochová, ktorá okrem toho, že predstavila rozhodcov, dala aj organizačné pokyny k jednotlivým disciplínam ... no a súťaže sa mohli začať. Zápolilo sa v štyroch kategóriách – mladšie žiačky, mladší žiaci, staršie žiačky a starší žiaci - a v piatich disciplínach – beh na 60 metrov; beh na 600 m, 800 m a 1000 m; skok do diaľky; hod kriketovou loptičkou a štafeta 4 x 60 m.

„Kalokagatia je ideál harmonického súladu a vyváženosti fyzickej a duševnej stránky človeka. Bol formulovaný antickými Grékmi, pre ktorých bola telesná kultúra integrálnou súčasťou kultúry spoločnosti.“ Kým o športovú stránku sa svojimi výkonmi starali atléti, o tú druhú – duševnú zasa dobrá hudba a sprievodné slovo, ktoré účastníkov postupne previedlo históriou – od antických OH až po novodobé OH. Čaro podujatia umocňoval krásny slnečný deň.

Dobehnutím poslednej štafety sa súťažný deň chýlil ku koncu, stíchlo povzbudzovanie a všetci s napätím čakali na sčítanie bodov, na to, komu bude patriť celkové víťazstvo.
Pred nastúpenými reprezentáciami jednotlivých škôl sa objavili stupienky pre víťazov a za zvukov We Are The Champions sa začala rozdávať takmer stovka medailí. Víťazi v každej disciplíne a kategórii dostali okrem medailí a diplomov aj malé darčeky, ktoré venoval OKG a organizátor. Ocenenia odovzdávali vedúci oddelenia školstva, telesnej kultúry a športu Ing. Igor Kvetko, PhD., riaditeľ CVČ Mgr. Maroš Raffay, predseda OKG Dr. Juraj Králik a riaditeľka školy RNDr. Eva Holéczy Vidová. Poslednou odovzdávanou cenou bol pohár pre víťaznú školu – po troch rokoch si ju opäť vybojovali Zocháči a potvrdili, že v ich malej škole bije skutočne veľké športové srdce.

Olympijská pochodeň dohorela, vlajka doviala a športoviská osameli. Všetkým už zostali len pekné spomienky na vydarené podujatie a dobrý pocit z výborných výkonov. Poďakovanie patrí športovcom, rozhodcom, ale i organizačnému tímu zamestnancov a žiakov ZŠ I. B. Zocha.

Bc. I. Sviežená

 

 

Čítať 2282 krát Naposledy zmenené streda, 26 jún 2019 14:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!