piatok, 04 marec 2022 16:16

Otvorí Peking našej paralympioničke Henriete Farkašovej cestu k desiatej zlatej? Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V piatok 4. marca 2022 o 12.25 hodine nášho času na Národnom štadióne v čínskom Pekingu sa slávnostne začali 13. Zimné paralympijské hry. Medzi zúčastnenými krajinami sa predstavila aj 56 členná delegácia SPV zo Slovenska. V delegácii nechýbala ani naša najúspešnejšia paralyžiarka Henrieta Farkašová. Pre nás je o to cennejšia, že pochádza z nášho Gemera. Narodila sa v rožňavskej nemocnici, ale svoje detstvo prežila v neďalekom Lipovníku. Má ešte troch mladších bratov. Vieme o nej aj to, že na základnú školu chodila so zdravými deťmi, ale strednú školu už absolvovala so zrakovo postihnutými v Levoči. Tam sa ako 17-ročná dostala k lyžovaniu, ktoré jej v druhej polovici doterajšieho života prinieslo viacero – aj svetových úspechov. Keďže podľa zdravotnej diagnózy je zaradená ako vysoko krátkozraká, tak je v paralympijskom lyžovaní zaradená do kategórie B3. Napriek svojmu hendikepu vyštudovala sociálnu prácu na Trnavskej univerzite.

Veľmi si ceníme, že okrem 9 zlatých paralympijských medailí i ďalších medailí z majstrovstiev sveta naša Henrieta Farkašová získala postupne najvyššie štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, ocenenie Laureus World Award pre športovú osobnosť roka so zdravotným znevýhodnením a v októbri 2019 sa stala najlepšou paralympioničkou sveta za rok 2019.

Držíme jej palce aj na paralympiáde v Pekingu, kde patrí medzi najúspešnejších paralympionikov sveta. Veď na predchádzajúcej 12. paralymiápáde v Kórejskej republike získala 4 zlaté a 1 striebornú medailu, čo ju veľmi zaväzuje i teraz. Svoj zodpovedný prístup i majstrovstvo v zjazdovom paralyžovaní môže potvrdiť už v sobotu 2022 o 3.00 hodine nášho času.

Henrieta do-to-ho!

 

Henrieta Farkašová vstúpila do lyžiarskych súťaží v Pekingu desiatou zlatou zo svojich Zimných paralympijských hier

peking hf 2Prvý deň na 13. zimnej paralympiáde v Pekingu – 5. marec 2022 pre Henrietu Farkašovú mal veľmi neobyčajný vstup. Hneď v prvej ženskej disciplíne – zrakovo znevýhodnené – zjazd obsadila 1. miesto a teda aj celkovo desiatu zlatú z doterajších svojich paralympiád. Dosiahla to so svojím navádzačom Martinom Motykom. Zdieľame jej slová, ktoré povedala pre slovenský paralympijský web:

peking 275366112 henrieta martin"Cítila som napätie na štarte, celú jazdu sa mi chveli nohy. Doteraz sa trasiem. Keď som počula výsledný čas v cieli, tušila som, že by to mohlo stačiť aj na víťazstvo. Po tom všetkom, čo som prežila uplynulé roky, to bolo ešte emotívnejšie, než pri zlatom úspechu v Pjongčangu."

My môžeme k domu dodať, že našej Henriete k úspechu gratulujeme a tešíme sa z toho, že na Gemeri máme takúto veľkú športovkyňu, ktorá v paralympijskom lyžovovaní je vzorom, akých vo svetovom meradle u nás nebýva.  

 

 

peking rexova 1Prvú zlatú paralympijskú medailu v Pekingu získala iba 16-ročná Alexandra Rexová

 

Slovenská reprezentantka Alexandra Rexová v nedeľu 6.3.2022 sa v Pekingu stala paralympijskou šampiónkou v paraalpskom lyžovaní. Stále iba 16-ročná bratislavská rodáčka v nedeľu ovládla super G zrakovo znevýhodnených žien, keď s navádzačkou Evou Trajčíkovou zdolali ostatné konkurentky. Žiaľ, naša H. Farkašová túto disciplínu nedokončila.

 

 

Jedenástu zlatú medailu si vybojovala Henrieta 7. marca 2022

 

peking henrieta kombinácia IMG 2998 scaled 1 1024x683Druhú zlatú medailu na 13. Zimných paralympijských hrách v Pekingu získala 7. marca 2022 naša Gemerčanka Henrieta Farkašová. Stalo sa tak po dvoch jazdách v kombinácii zrakovo postihnutých žien, keď na celkové prvé miesto jej stačilo v super-G a v slalome obsadiť dve druhé miesta. Je to už jedenásta zlatá medaila Henriety Farkašovej získaná v doterajších  jej účastiach na paralympijských hrách. Zaslúži si, a to nielen od nás, srdečnú gratuláciu k tomuto vynikajúcemu výkonu. V pondelkovej súťaži jej navádzačom bol Michal Červeň.

Výsledky: Ženy: kombinácia zrakovo postihnutých: 1. Henrieta FARKAŠOVÁ/Michal ČERVEŇ (SR) 2:03,39 min, 2. Ta-čching Ču/Chan-chan Jen(Čína) +0,86 s 3. Menna Fitzpatricková/Gary Smith (V.Brit) + 2,59, ... Alexandra REXOVÁ/Eva TRAJČÍKOVÁ DNF

MG - od

 

Prečítajte si aj toto: https://sport.pravda.sk/zimne-sporty/clanok/466657-farkasova-kvoli-zraku-sa-mi-posmievali-lyzovanie-mi-pomohlo-zaradit-sa/ 

Čítať 732 krát Naposledy zmenené pondelok, 07 marec 2022 17:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!