sobota, 25 máj 2024 09:37

Komentujeme futbalovú históriu ObFZ Rožňava – 14. časť – sezóna 2010/2011 – Posledná sezóna Štítnika K. T. na regionálnych trávnikoch Doporučený

Napísal(a) Š. Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
FK Krásnohorské Podhradie FK Krásnohorské Podhradie

V štrnástej časti seriálu, ktorý pripravil Ing. Štefan Tomášik sa dočítame o účinkovaní futbalových klubov z okresu Rožňava v sezóne 2010/2011. Vo 4. lige  pôsobili SP MFK Rožňava a FK Štítnik K. T., v 5. lige FK Gemerská Hôrka a FK Krásnohorské Podhradie. Komentár uvádza informácie aj o 1. a 2. triede.

Komentár

Svoju desiatu sezónu vo štvrtej lige začala Rožňava s výraznými zmenami v kádri. Mužstvo sa výrazne omladilo, do kádra sa vrátila aj trojica hráčov z hosťovania z Gemerskej Hôrky. Po jesennej časti bola na 12. priečke so ziskom 15 bodov.  Doma prehrala s Turňou n/B.,  Veľkým Folkmarom, Hrabušicami, Štítnikom K. T.  a Sobrancami. Remizovala so Strážskym. Vonku získala jediný bod po remíze vo Veľkých Revištiach. V jarnej časti sa zlepšila. Doma prehrala s Medzevom, Krompachmi a Čaňou. Remizovala v Rudňanoch a doma s Haniskou. Vonku sa jej ešte podarilo vyhrať v Sobranciach. Celkovo sa tak umiestnila na poslednej priečke.

Odhlásenie Buzice a neprihlásenie Žiliny B do 2 ligy – východ zahrali Rožňave do karát, inak by v 5. lige Košicko – Gemerskej skupine pôsobila. 

Štítnik K. T. začal túto sezónu s niekoľkými zmenami v kádri, keď odišlo niekoľko hráčov, napr. R. Greško a Marchevský. Prišiel Filip Pollák. Napriek oslabeniu získal v jesennej časti 21 bodov a zimoval na deviatej priečke. Podarilo sa mu uhrať remízu v Hrabušiciach a vyhrať v Rožňave. Doma stratil tri body, keď prehral s Krompachmi. V jarnej časti sa mu vonku nepodarilo bodovať. Doma stratil body po remízach s Hrabušicami a Sobrancami. Napriek tomu sa jeho umiestnenie v tabuľke nezhoršilo. Umiestnil sa na deviatej priečke. Bola to však jeho posledná sezóna vo štvrtej lige. Funkcionári predali štvrtú ligu do Sokolian. Hlavným dôvodom boli financie.

V 5. lige – JZ  účinkovali po ročnej prestávke dve mužstvá z okresu Rožňava, ku Gemerskej Hôrke pribudlo Krásnohorské Podhradie. Po jeseni mali mužstvá priemerný bodový zisk, aký zvyknú mať nováčikovia z okresu Rožňava. Keďže sa však pripravovala reorganizácia súťaží VsFZ (zmena štruktúry piatych líg), zo súťaže malo zostupovať iba jedno mužstvo.

Na jar sa oba celky zlepšili a vyhli sa zostupu. Hlavne Gemerská Hôrka sa výrazne zlepšila, Krásnohorské Podhradie dosahovalo striedavé výsledky. Napokon Krh. Podhradie skončilo predposledné a Gemerská Hôrka poskočila o pár miest vyššie v tabuľke.

Po skončení minulého ročníka možno zavládlo sklamanie v Lipovníku, keď získali kvalitných hráčov, ale nepodarilo sa mu postúpiť.

V dôsledku udržania Rožňavy vo 4. lige sa vytvorilo ešte jedno postupové miesto pre zástupcu z okresu Rožňava v 5. lige. Po jeseni boli favoritmi na prvé dve priečky mužstvá Lipovníka a Dobšinej, rozhodlo lepšie skóre. Na jar sa v zostave Dobšinej prestali objavovať niektorí skúsení hráči (napr. Brnčík, Zahoranský,...), mladší hráči, ktorí prišli z dorastu ich nahradili, svedčí o tom fakt, že mužstvo pokleslo len o jednu priečku, Martinko sa dostal aj do jedenástky ObFZ.

Za vedúcou dvojicou sa vytvorila po jesennej časti štvorica mužstiev, ktoré by mohli zabojovať o tretiu postupovú priečku. Kružná sa po jesennej časti oslabila, čím klesol počet uchádzačov. Zo zvyšných mužstiev, ktoré by mohli zabojovať o tretiu priečku sa najlepšie darilo mužstvu Gemerskej Polomy, keď oboch svojich rivalov dokázala poraziť. 

Otázkou bolo, či bude niekto zostupovať z 1. triedy.  Hrhov (piate mužstvo z 2. triedy) v barážovom zápase proti Plešivcu (posledný celok 1. triedy) zvíťazil a tak sa vrátil do 1. triedy. Do piatej ligy sa vrátila Gemerská Poloma, ktorá z nej v sezóne 2000/2001 vypadla, podobne aj Dobšiná, ktorá z nej v sezóne 1995/1996 vypadla.

Novým účastníkom 2. triedy boli Dedinky, ktoré vypadli v predošlej sezóne z 1. triedy. Nováčikom bolo aj B mužstvo Gemerskej Polomy, ktoré však v priebehu jari vystúpilo zo súťaže, podobne ako Rakovnica.

O postup do 1. triedy mohli zabojovať až štyri mužstvá, keďže z 1. triedy mali postupovať do piatej ligy viac mužstiev v dôsledku reorganizácie piatych líg VsFZ. Viaceré mužstvá tak kádre posilňovali, kým v Nižnej Slanej došlo k zmene vedenia klubu aj k odchodom hráčov, ktorým skončili hosťovania. Mužstvo sa tak oslabilo a pohybovalo sa v strede tabuľky.

Na jeseň sa ukázalo, že víťazom bude Drnava, ktorá sa výrazne zlepšila oproti minulej sezóne. V zálohe sa mohla oprieť o Miroslava Mázika, v bráne o Denisa Zakhara a v útoku aj o Ladislava Fabiana s piatoligovými skúsenosťami z Gemerskej Polomy. Za ňou sa vytvoril záves šiestich mužstiev, ktoré by mohli zabojovať o zvyšné postupové miesta. Mužstvo Rožňavského Bystrého pokračovalo v dobrých výkonoch z jarnej časti predošlej sezóny a zaslúžene sa umiestnilo na druhom mieste, hneď za Drnavou.

Jarnú časť mali dobrú Slavošovce a Bohúňovo a postúpili tak do 1. triedy. Mužstvo Hrhova sa tiež pohybovalo na postupových miestach, plány mu však prekazilo Bohúňovo. Napokon však hralo baráž proti Plešivcu, v ktorej zvíťazilo a postúpilo tiež do vyššej súťaže.

Najslabším mužstvom bol Kovstav, keď získal len šesť bodov, Čoltovo sa tentokrát poučilo z minulej sezóny a prebehlo aj Nižnú Slanú, ktorá patrila do horšieho priemeru súťaže spolu s Dedinkami.

 

Zaujímavosti

 

Tajné zbrane Vlachova

Lipovníčania boli vo Vlachove jasnými favoritmi, v zápase nakoniec aj s prehľadom vyhrali. No takmer celý ho odohrali s desiatimi hráčmi. V úvode stretnutia totiž zranený Varga bez vedomia rozhodcu opustil ihrisko, za čo bol vylúčený. Pozoruhodné je však to, že vo Vlachove je to už druhý takýto prípad. Prvý sa stal pred pár týždňami, keď svojvoľne opustil ihrisko hráč Plešivca. Majú vo Vlachove nejaké tajné zbrane na súperov?

Zabudnuté dresy

Úplne iné problémy riešili funkcionári Gemerskej Polomy. „Po zápase ideme do šatne hostí, a tak sú ich dresy presne tak, ako ich vyzliekli po zápase,“ čudoval sa tréner FK Plešivec Štefan Ször. Čo sa teda stalo? Po prehranom zápase bola medzi domácimi fanúšikmi búrlivá atmosféra, a tak sa hostia pobrali domov čo najskôr. Zabudli však na to, že člen tímu zodpovedný za dresy nie je s nimi, lebo bol v Prahe. „Každý si tak myslel, že dresy zoberie niekto iný,“ vysvetlil vedúci mužstva J. Benedik. No situácia sa už zdarne vyriešila a dresy sú už v Polome.

Zápas Nižná Slaná – Kovstav 

V uvedenom zápase nastúpili len ôsmi domáci proti siedmim hosťom. Zápas sa nedohral celý (pokles hostí pod sedem).

Turnaj v Gemerskej Polome

Súčasťou turnaja bolo aj kopanie penált. Účinkoval v nich aj gólman, ktorý nebol hráčom ani jedného z mužstiev. Dokonca bol nanútený domácimi funkcionármi, aby v nich účinkoval, hoci prišiel iba ako divák a bez výstroja. To však nebolo všetko, za účinkovanie dostal finančnú odmenu, hoci o ňu nežiadal a nežiadal ani o účinkovanie v penaltách. To vyvolalo dohru, keď nemenovaný funkcionár povedal, že by mu nedal odmenu.

 

FK Sokol Pača

 

Niektoré prestupy a hosťovania

 

Peter Sanisló – Rožňava – Rudná

Matúš Mészner – Rožňava – Štítnik K. T.

Alexander Szabó – Rožňava – Krh. Podhradie

Gabriel Demjén – Rožňava – Krh. Podhradie

Ivan Lörinc – Rožňava – Lipovník

Ján Urban – Rožňava – Rož. Bystré

Tomáš Havko – Rožňava – ISKRA Petržalka

Lukáš Drobňák – Kružná – Rožňava

Filip Pollák – Rožňava – Štítnik K. T.

Jaroslav Strelka ml. – Honce – Rožňava

Ladislav Varga – Rožňava – Kružná

Tamás Anna – Krh. D. Lúka – Krh. Podhradie

Miroslav Mázik – Krh. Podhradie – Drnava

Peter Búlik – Krh. Podhradie – Drnava

Marek Kuzma – Štítnik K. T. – Krh. Podhradie

Ondrej Šomšák – Pača – Krh. Podhradie

Csaba Kiss – Drnava – Krh. Podhradie

Attila Prónayi  – Drnava – Krh. Podhradie

Roman Medvec – Revúca – G. Hôrka

Marek Marchevský – Štítnik K. T. – G. Hôrka

Patrik Šaliga – G. Hôrka – Tornaľa

Zoltán Krága – Tornaľa – G. Hôrka

Marek Vranec – Slavošovce – Betliar

Imrich Dušinský – Čečejovce – Betliar

Dušan Gallo – Dobšiná – Vyšná Slaná

Pavol Čisár – Dedinky – Domaňovce

Adrián Szaniszló – Plešivec – Krh. D. Lúka

Štefan Tóth – Krh. D. Lúka – Plešivec

Martin Havrlent – Slavošovce – Plešivec

Milan Kakalejčík – Brzotín – Plešivec  

Milan Demko – Štítnik K. T. – Rož. Bystré

Peter Milko – Diessfurt – Nižná Slaná

Norbert Zupko – Mokrance – Lipovník

Patrik Milata – Jablonov  n / T. – Lipovník

Ladislav Spišák – Péder – Jablonov n / T.

Martin Fifik – Turňa n / B.  – Jablonov n / T. 

Zsolt Strama – Turňa n / B.   – Jablonov n / T.

 

 

Pripravil Ing. Štefan Tomášik

Čítať 410 krát Naposledy zmenené sobota, 25 máj 2024 20:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!