nedeľa, 11 január 2015 11:03

Spomienky na mládežnícke futbalové mužstvá Nižnej Slanej - II. časť

Napísal(a) Štefan Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

nizna slana 6aŽiacke mužstvo 2002/2003. Komentár: Dva týždne po skončení sezóny 2001/2002 žiacke futbalové mužstvo Nižnej Slanej naďalej trénovalo pod vedením Karola Kováča. Raz ho zastupoval Gustáv Keršák. Potom bol novým trénerom Rudolf Ferenčák. Z kádra z predošlej sezóny odišli bratia Nemčkovci a ďalej nemohol hrávať za žiakov Martin Hajči. Mužstvo trénovalo už len dvakrát do týždňa – v utorok a v piatok. Na kondíciu sa už nekládol taký dôraz ako v predošlej sezóne. Mužstvo začalo sezónu výhrou nad Plešivcom. V nasledujúcom kole s prehľadom zvíťazilo v Lipovníku. S Gemerskou Polomou zvíťazilo iba o gól. V Brzotíne hostia nemohli dokázať, že aspoň jeden z hráčov domácich (Csaba) mal neoprávnený štart. Naviac brankár nepodal očakávaný výkon, avšak ani zlý výkon. Na polčas ho ešte rozcvičoval Ambróz. Potom to bolo lepšie a aj mužstvo podalo lepší výkon, ale prehralo. 
Treba spomenúť, že brankár mal aj kritika (dokonca spolužiak), ktorý ho kritizoval aj v predošlej sezóne. Faktom je, že tréner Ferenčák sa asi od 4. kola prestal brankárovi na tréningu venovať a keď

hrali na konci tréningu futbal brankár musel hrávať v poli ako útočník. Faktom je, že na výkon brankára sa iní hráči nesťažovali. 

V ďalšom kole mužstvo privítalo Kunovu Teplicu, zápas skončil remízou. Zaujímavosťou je brankár v tomto zápase zahrával kopy od bránky. Nasledoval pomerne náročný zápas s Kovstavom, kde mužstvo minulú sezónu prehralo. Mužstvo cestovalo na zápas vlakom, naviac s mužstvom necestoval tréner Ferenčák, ale jeho manželka. Zostavu si určili hráči viac – menej sami. Zaujímavosťou je, že brankár dostal lacný prvý gól. Potom sa postupne rozchytal a do konca zápasu už neinkasoval. Mužstvo skórovalo až štyrikrát. V ďalšom kole privítalo Krh. Podhradie. Tento zápas mal zaujímavý priebeh. Góly padali až v závere zápasu. Najprv skórovali hostia po chybe Fehéra. Po rozohraní sa k lopte dostal Fehér, ktorý sa prekľučkoval pred šestnástku a po jeho prihrávke niektorí z útočníkov skóroval. O pár minút neskôr strelil víťazný gól Čipka. V poslednom domácom zápase mužstvo privítalo silný Hrhov. Tentokrát podľahlo o jeden gól. Po zápase však malo zabezpečený teplý čaj, keďže bola zima. Jesennú časť uzavrel zaujímavý zápas v Drnave. Mužstvo vždy doťahovalo náskok súpera, autor nevylučuje, že bolo 4:2. Po rozohraní strelil Gáll gól od polovice ihriska. Mužstvo podržal aj brankár, ktorý si na polčas vymenil kopačky a po zápase bol premočený. Autor nevylučuje, že proti hosťom sa kopali dve penalty (na hornú bránu), pričom jednu gólman zneškodnil. Mužstvo malo v závere dobrý finiš a vďaka dvom gólom zvíťazilo. Určite tri góly hostí strelil stredný záložník Gáll. Zápas rozhodoval Štefan Iglai, ktorý bol naklonený domácim. Mužstvo podalo v tomto zápase veľmi dobrý výkon na každom poste.
Za zmienenie stojí, že hráči boli v tejto sezóne za výkony odmeňovaný Horalkami. Na Kovstave dostali najviac – 3: brankár, Čipka, D. Hajči, Ferenčák.
V jarnej časti sa káder nezmenil až na príchod Majoroša, účasť hráčov na tréningov bola slabšia ako v predošlej sezóne. Na jednom z tréningov v telocvični nastúpili dve mužstvá v zložení: Boroš, Tomášik, Ferenčák st. proti mužstvu Čipka, D. Hajči, Ferenčák ml. V závere prípravy mužstvo trénovalo aj vonku. Zaujímavosťou bolo, že minimálne dvakrát hralo tréningové zápasy na lúke. Minimálne týždeň pred prvým jarnom kolom trénovalo už na ihrisku.
Z jarnej časti má však autor iba 4 výsledky. Z nich si spomína na zápas v Krh. Podhradí, kde opäť hostia nedokázali neoprávnený štart domáceho hráča. Domáci sa dostali do vedenia 4:0, hostia v závere znížili. Brankár vyrazil pokutový kop domácich a inkasoval až z následnej dorážky. Zneškodnil aj odkop Regruta, ktorý smeroval na vlastnú bránu. Mužstvo podalo v poli slabý výkon. Tentokrát dostal tri Horalky iba brankár. V poslednom kole s Drnavou mužstvo opustilo hraciu plochu kvôli nespokojnosti výkonu rozhodcu na pokyn trénera. Brankár si nespomína na výsledok zápasu v Kunovej Teplici, mužstvo inkasovalo raz, v obrane nastúpil na kraji M. Junger a kopy od bránky opäť kopal brankár v druhom polčase, Ferenčák sa vysunul do útoku. V jarnej časti sa už tréner venoval brankárovi. Mužstvo hralo aj prípravný zápas s Gemerskou Polomou v Nižnej Slanej. Stopérom bol Ferenčák a brankára Ďuričeka prekonal strelou od polovice ihriska.
Hráči boli cez zimu pozvaní aj na členskú schôdzu, ktorá sa konala cez víkend v čase medzi 10:00 a 11:00. Na zápasy vonku mužstvo cestovalo mikrobusom, ktorý inak chodil do Kobeliarova. Šoférom bol Jaroslav Nemčko. Do Gemerskej Polomy mužstvo cestovalo bežným spojom.
Zo zápasov s Kovstavom a s Plešivcom na jar si brankár nič nepamätá.
Súpiska žiakov: Štefan Tomášik - Dalibor Hajči, Štefan Gunár, Juraj Cangár, Peter Slovák, Tomáš Čipka, Ondrej Junger, Matúš Junger, Jakub Gáll, Miroslav Ambróz, Marek Boroš, Lukáš Ferenčák, Juraj Junger, Tomáš Regrut, Vladimír Majoroš, František Tököly, Dušan Valko, Igor Benedik, tréner: Rudolf Ferenčák.
Zostava na jeseň: Tomášik – Fehér / Ambróz, Regrut, Gunár, Boroš / Fehér – Čipka, Gáll, Slovák, D. Hajči – Cangár, Ferenčák.
Zostava na jar: Tomášik – Ambróz, Regrut, Gunár, Boroš – Čipka, Gáll, Slovák, D. Hajči – Cangár, Ferenčák.
Iná zostava: Tomášik – Ambróz, Ferenčák, Regrut, Gunár – Čipka, Gáll, Slovák, D. Hajči – Cangár, Majoroš / J. Junger.

Poznámky:

• hráči D. Hajči a Gunár si posty aj menili (napr. doma s Krh. Podhradím)
• univerzálnym futbalistom bol Ferenčák (stred obrany, stred zálohy, útok)
• na poste stopéra / predstopéra nastúpil aj Ferenčák (napr. na Kovstave) a Regrut (väčšinou stopér / predstopér) alebo Gunár (niekedy aj v strede zálohy a Slovák sa posunul na pravú zálohu, v jednom zápase v útoku) išli do zálohy
• V jednom z domácich zápasov mužstvo nastúpilo v slabšej zostave (asi Hrhov)
• Pri absencii nejakého hráča sa do zostavy dostal Majoroš alebo J. Junger – útočníci (hráčov v ich veku volal tréner výrazom špunti)
• Mužstvo prešlo na systém 4 – 4 – 2
• Tréner hovoril Spišským nárečím, pôsobil napr. v Kluknave a v Krompachoch.

Dodatky k sezóne 2001/2002

• V zápase v Plešivci bol trénerom Jozef Grančák, hráči si určili zostavu spolu s trénerom
• O kvalite tréningu s Kováčom svedčí fakt, že brankár raz na jednom tréningu (zastupoval Valko) zničil jedne tepláky
• V zápase doma s Drnavou na jar 2002 v priebehu 2. polčasu padal sneh
• Raz ostal po tréningu s brankárom a pravým záložníkom aj P. Slovák, faktom je, že raz brankárovi kopali na bránku aj hráči A - mužstva
• Pod vedením Karola Kováča sa mužstvo zúčastnilo turnaja v Nadabulej na veľké bránky – súperi Hrhov a Kovstav, obe zápasy prehralo, strelec jediného gólu Cangár
Zostava: Tomášik – Boroš, Balogh, Gunár, M. Junger / Fehér – Ambróz, Cangár, Gáll, Slovák – Čipka, J. Junger, náhradníci: O. Junger, Benedik, Tomi.

• Pod vedením Karola Kováča sa mužstvo zúčastnilo na turnaji ZŠ Zlatá v Rožňave – malé bránky

                   

Zostava: Tomášik - A. Leskovjanský, Balogh – Gáll – Čipka
Náhradníci: Cangár, Gunár, Tomi, Ambróz
Mužstvo herne určite nesklamalo. Brankár si pri nájazde jedného hráča zranil koleno, ale pokračoval v hre, v Sobotu nastúpil za žiakov, ale dorasteneckého zápasu v Nedeľu s Gem. Polomou sa zúčastnil len ako divák.

• Jeden turnaj na malé bránky v tejto sezóne absolvovalo mužstvo pod vedením Mgr. Milana Slováka. Mužstvo odohralo aj dva prípravné zápasy s rómskym výberom. Hralo sa v Nižnej Slanej, výsledky ani súperov si žiaľ brankár nepamätá.
Súpiska: Tomášik, Varga (nechytal) – Leskovjanský, Čipka, Gáll, Tóth, Tomi, Fehér, Balogh
Poznámka: Aj v sezóne 2002/2003 hralo mužstvo podobné turnaje – v Dobšinej a doma v Nižnej Slanej
Zostava v Dobšinej: Tomášik – Cangár, Ambróz, Gunár, Gáll, náhradníci: J. Nemčko, E. Nemčko, P. Junger, Boroš, tréner: Mgr. Milan Kolesár
Mužstvo hralo zápasy so ZŠ Dobšiná a Gymnázium Dobšiná. Prvý prehralo, Cangár si dal vlastný gól (tečoval strelu). V druhom podalo lepší výkon, ale prehralo, za domácich nastúpil D. Hajči.

Turnaj v Nižnej Slanej
ZŠ Zakarpatská – N. Slaná 8 :0
N. Slaná – Krh. Podhradie - výhra
Zostava: Tomášik – Fehér, A. Leskovjanský, Gunár, Boroš - Čipka, Gáll, O. Leskovjanský, Slovák – J. Junger, Cangár, náhradníci: Valko, Benedik, M. Junger, O. Junger, Tomi, autor nevylučuje účasť T. Pitoňáka a Ďurána
Tréner: Mgr. Milan Slovák.
Mužstvo v prvom zápase vysoko podľahlo súperovi, ktorý bol lepší. V druhom zápase zvíťazilo, určite dobre hralo v prvom polčase, strelecky sa presadili viacerí hráči.

Poznámka: Autor nevylučuje aj zápas so ZŠ Zelený Strom, ktorý bol vyrovnaný, za hostí nastúpil Regrut

     

 

nizna slana 1anizna slana 3nizna slana 2Výsledky sezóny 2002/2003 žiaci:

1. kolo 24.8.2002 o 14,00 N. Slaná – Plešivec 4:0
2. kolo 31.8.2002 o 14,00 Lipovník – N. Slaná 1:11
3. kolo voľno
4. kolo 14.9.2002 o 14,00 N. Slaná – G. Poloma 3:2
5. kolo 21.9.2002 o 14,00 Brzotín – N. Slaná 3:1
6. kolo 28.9.2002 o 14,00 N. Slaná – K. Teplica 1:1
7. kolo 5.10.2002 o 14,00 Kovstav – N. Slaná 1:4
8. kolo 12.10.2002 o 14,00 N. Slaná – Krh. Podhradie 2:1
9. kolo 19.10.2002 o 14,00 Krh. Dlhá Lúka – N. Slaná voľno
nizna slana 4nizna slana 5nizna slana 610. kolo 26.10.2002 o 14,00 N. Slaná – Hrhov 0:1
11. kolo 2.11.2002 o 14,00 Drnava – N. Slaná 4:5
12. kolo 12.4.2003 Plešivec – N. Slaná
13. kolo 19.4. 2003 N. Slaná – Lipovník 1:0
14. kolo voľno
15. kolo 3.5. 2003 G. Poloma – N. Slaná 0:1
16. kolo 18.5. 2003 o 17:00 K. Teplica – N. Slaná, zápas rozhodoval laik
17. kolo voľno
18. kolo N. Slaná - Kovstav
19. kolo FK Krh. Podhradie – N. Slaná, domáci nezaslali na ObFZ zápis o stretnutí, ale autor zistil, že zápas skončil 4:2
20. kolo voľno – Hrhov odstúpil
21. kolo N. Slaná – Drnava 1:1

Poznámka:
• ŠTK kontumuje výsledok zápasu st. žiakov medzi mužstvami Nižná Slaná - FK Drnava 0:3 v prospech hosťujúceho mužstva za odmietnutie dom. mužstva pokračovať v stretnutí (podľa čl. 100 súť. poriadku).

Tabuľka st. žiakov po jesennej časti

1.  Hrhov 9  6  2  1  28:16 20
2.  Plešivec 9  6  1  2  66:18 19
3.  Drnava 9  6  1  2  41:20 19
4.  Nižná Slaná 9  6  1  2  31:13 19
5.  Kovstav 9  6  0  3  38:23 18
6.  FK Brzotín 9  3  2  4  18:32 11
7.  Krásnohorské Podhradie 9  3  1  5  21:27 10
8.  Lipovník 9  2  1  6  19:37  7
9.  Kunová Teplica 9  1  3  5  10:35  6
10.  Gemerská Poloma 9  0  0  9  12:60  0

Text: Štefan Tomášik

Fotografie: Peter Urban

Čítať 2572 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!