piatok, 22 jún 2018 19:05

Náučný chodník Zádielska tiesňava Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu v Zádielskej planine. Chodník s prírodovedným a ochranárskym zameraním otvorili v roku 1977 a naposledy zrekonštruovali v roku 2005. V dĺžke 5 km, s prevýšením 350 m tvorí uzavretý okruh na trase Zádiel – Zádielska dolina-horáreň – Na skale – Zádiel, oboznamuje s charakteristickými a jedinečnými prírodnými danosťami Slovenského krasu. Stredne náročná trasa prechádza národnou prírodnou rezerváciou Zádielska tiesňava, ktorá sa rozprestiera na ploche 214,73 ha. Namáhavý je najmä výstup na okraj Zádielskej planiny a strmý zostup do Zádiela.

Najlepším východiskom do doliny je obec Zádiel, zastávka SAD. Náučný chodník sa začína za obcou Zádiel a smeruje na sever po ceste cez Zádielskú tiesňavu proti toku Chotárneho potoka (nazývaného tiež Blatnica alebo Blatný potok). Postupovať treba podľa číslovaných informačných panelov. Chodník je spočiatku súbežný s červenou turistickou značkou, od štvrtej informačnej tabule sa oddeľuje od červenej značky a pokračuje po modrej.

nch zadielska t mapa 1   nch tiesnana Slovenskykras 1   nch zadielska tiesnanav 3 image

Na trase je osem zastávok so siedmimi informačnými panelmi: NPR Zádielska tiesňava, Geomorfológia, Rastlinstvo, Živočíšstvo, Hospodárske využitie planín, Zádiel v praveku, Škrapy a Lesné spoločenstvá.Pri štvrtej tabuli je aj prístrešok so stolom a lavicami na odpočinok. Texty na paneloch sú v slovenskej, maďarskej a anglickej verzii. K najväčším zaujímavostiam chodníka

nch zadielska tiesnava chodnik 1

 

patrí kaňon Zádielskej tiesňavy, hlboký až 300 m, so skalnými útvarmi (Cukrová homoľa, Čertova stena, Čarodejnica), cez ktorý tečie Chotárny potok, ale aj Zádielske hradisko – jedno z najväčších pravekých hradísk na Slovensku, škrapové polia, krasové jamy, výskyt chránených a zriedkavých druhov rastlín a živočíchov. Fyzicky zdatní návštevníci môžu pokračovať v ceste východným smerom po okraji Zádielskej planiny po modrej turistickej značke až k zrúcaninám Turnianskeho hradu. Severným smerom je možné pokračovať k obci Hačava po náučnom chodníku Horné lúky.

Viac informácií:
https://abov.vucke.sk/trip/abov/abov/priroda/zadielska-dolina-naucny-chodnik.html
http://www.slovensky-kras.eu/info/aktivity-a-sport/naucny-chodnik-zadielska-tiesnava/
http://old.roznava.sk/sk/--91-2657-naucne-chodniky-z-okolia
http://www.slovensky-kras.eu/info/kam-do-prirody/npr-zadielska-tiesnava/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2836 krát Naposledy zmenené piatok, 22 jún 2018 20:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!