pondelok, 25 jún 2018 19:34

Náučný prieskumný chodník Zelená hranica Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník je cezhraničný, prechádza cez dva štáty – Slovensko a Maďarsko, cez Národný park Slovenský kras a Národný park Aggtelek. Vznikol v rámci európskeho programu Krajina roka 2010/2011. Chodník je obojsmerný, môže sa naň vstúpiť od jaskyne Domica pri pamätnej tabuli Národného parku Slovenský kras, ale podľa číslovaných náučných panelov začína pri vstupnom areáli jaskyne Baradla v Maďarsku a končí pri vstupnom areáli jaskyne Domica. Od jaskyne Baradla pokračuje dolinou Baradla, na konci ktorej sa stočí k štátnej hranici. Odtiaľ pokračuje popri Kečovskom potoku, stúpa pod kótu Poroňa, odkiaľ lesnou cestou postupným klesaním dôjde k vstupnému areálu jaskyne Domica.

Celková dĺžka chodníka je 7,5 km a má dvanásť zastávok: 1. Poľné zvieratá, 2. Motýlia pastva, 3. Stopár, 4. Obyvatelia hrabanky, 5. Les rozpráva, 6. Hlasy bez hraníc, 7. Koľko skočí?, 8. Pece na pálenie vápna, 9. Miesto na oddych, 10. Líščia nora, 11. Liečivé rastliny, 12. Vnímaj chodidlami. Text na informačných paneloch je v slovenčine, maďarčine a angličtine. Pri šiestom paneli prechádza chodník cez štátnu hranicu a informuje o voľne prechodnej zelenej hranici od roku 2007.

nch zelen hranica 010

Texty na informačných tabuliach prinášajú rôzne informácie o zaujímavostiach a mnohých rekordoch rastlinnej a živočíčnej ríše, ale aj o dôležitom zdroji príjmov pre ľudí okolitých obcí, hlavne Kečova a Aggteleku. Viaceré tabule sú interaktívne s hádankami, úlohami a hrami (Napríklad: Nájdi k zvieratám, ktoré sú na hornej kocke ich potravu, pod nimi k nim patriaci povrch tela, potom z čoho sa vyvinú! Keď si šikovne otáčal kocky, v jednom rade si dostal zrozumiteľné slovo vo vlastnom jazyku. Alebo: Keď sa tu poobzeráš, nájdeš rôzne druhy stromov. K ich určeniu ti pomôžu zberné krabice. Pozbieraj pár listov a plodov a vlož ich do správnej krabice!) Náučný chodník je príťažlivý, veľmi vhodný pre deti, ktoré sa mnoho naučia o prírode zábavnou formou, ale mnoho kurióznych a neznámych informácií sa dozvedia aj dospelí.

Pri vstupnom areáli jaskyne Domica, pri pamätnej tabuli Národného parku Slovenský kras začína aj ďalší náučný chodník Domica a okolie.

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2324 krát Naposledy zmenené pondelok, 25 jún 2018 20:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!