nedeľa, 30 jún 2024 21:01

Náučný chodník Vŕšok Kyjatice Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Náučný chodník Vŕšok Kyjatice sa nachádza v Revúckej vrchovine pri obci Kyjatice. Jeho zameranie je historické, archeologické, prírodovedné, lesnícke, s dĺžkou 1,2 km a prevýšením 70 m. Je to nenáročná trasa, trvajúca aj so zastávkami približne 1 hodinu. Prechádza zvlnenou, prevažne odlesnenou, poľnohospodársky využívanou krajinou. Prístup: Od zastávky autobusu Kyjatice pešo po miestnej komunikácii 700 m k severozápadu (smer osada Kadlub). Začiatok chodníka: Kyjatice, archeologické nálezisko (archeoskanzen, pamätník kyjatickej kultúry) po lokálnej komunikácii k severu – samota Kožiak. Náučný chodník je vhodný ako zastávka vlastivednej alebo historickej exkurzie.

Na jeho trase sú umiestnené 4 informačné panely: 1. Žiarové pohrebisko, 2. Pro Silva, 3. Chránené územia OZ Rimavská Sobota, 4. Fauna a flóra v oblasti Kyjatíc. Prvá je pri archeoskanzene, posledná sa nachádza pri cintoríne pred Kadlubom, odkiaľ sa otvárajú výhľady na široké okolie. Súčasťou chodníke je  altánok na odpočinok a aj na grilovanie.

Kyjatice sú počtom obyvateľov maličká obec na sever od okresného mesta Rimavskej Soboty v strednej časti Revúckej vrchoviny. V jej katastrálnom území ležia samoty či osady (Kožiak, Kadlub). Jej územie bolo osídlené už v neskorej bronzovej dobe, zhruba 1100 – 700 pred n. l., na sever povyše jej centra leží archeologické nálezisko ľudu kyjatickej kultúry, v ktorom boli objavené žiarové pohrebiská. Je významnou kultúrnou pamiatkou celoslovenského významu. Túto výnimočnú lokalitu prezentuje neveľký, voľne prístupný archeologický skanzen – prvá zastávka náučného chodníka – s ukážkou žiarového hrobu s keramickými kópiami urien (popolníc) a spaľovacej (spopolňovacej) hranice. Obci dominuje na vyvýšenine vybudovaný, pôvodne opevnený románsko-gotický jednoloďový kostolík s nástennými maľbami, v súčasnosti evanjelický a. v., z druhej polovice 13. storočia, s vežou pristavanou v 19. storočí. Obec je tiež populárna výrobou drevených ľudových hračiek, známych pod názvom Kyjatické hračky, ktoré sa vyznačujú originálnou rytou výzdobou. 

O otvorenie náučného chodníka v roku 2021 sa postarala samospráva obce Kyjatice.

 

Spracovala Marta Mikitová

Zdroj:

https://naucnechodniky.eu/naucny-chodnik-vrsok-kyjatice/

https://turistika.oma.sk/-13119635

https://www.rimava.sk/spravy-z-regionu/kyjatice-kadlub-naucny-chodnik/

 

Čítať 40 krát Naposledy zmenené nedeľa, 30 jún 2024 21:25
Viac z tejto kategórie: « Náučný chodník Kurinecká dubina

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!