sobota, 01 júl 2023 14:25

Prečo je inteligentná domáca asistentka vhodná pre osamelých seniorov Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Ilustračná snímka. Ilustračná snímka.

V snahe priblížiť niektoré zaujímavé riešenia, ktoré našli a dávajú do činnosti v iných regiónoch Slovenska, uverejňujeme jeden podnetný z okresu Prievidza. Podľa tohto riešenia osamelí prievidzskí seniori totiž budú môcť využiť služby inteligentnej domácej asistentky (IDA). Uviedla to vo svojej správe Tlačová agentúra Slovenskej republiky v týchto dňoch na portáli Obecne-noviny.sk. Poskytovanie novej sociálnej služby zaradilo aj mesto Prievidza do príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Na svojom júnovom rokovaní ho schválili mestskí poslanci.

Z uvedenej správy vyplýva, že takúto službu začne mesto realizovať v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK), ktorý na ňu získal peniaze z fondov Európskej únie. Ide totiž o zámer mesta, aby čo najdlhšie dokázali zabezpečiť svojim seniorom, i ťažko zdravotne postihnutým, pobyt v domácom prostredí, kde sa človek cíti najlepšie.

Ďalej sme sa dozvedeli, že technické zariadenie IDA bude monitorovať pohyb klienta v jeho byte. V prípade neočakávanej situácie a zaznamenania dlhšieho času bez pohybu zariadenie vyšle signál a automaticky bude prepojené na sociálne oddelenie mestského úradu, ako i na zodpovedajúcu osobu. Klienta ešte skontrolujú prostredníctvom telefónu, alebo na to určení zamestnanci vyjdú do terénu a všetko potrebné zariadia priamo na mieste. Ak zistia, že dotyčný senior nie je v poriadku, príslušní pracovníci zavolajú k nemu záchranné zložky mesta a problém vyriešia.

Čo je dôležité je to, že táto sociálna služba je bezplatná, jediný poplatok je za zavedenie internetu do domácnosti, v tom prípade klienti zaplatia tri eurá mesačne.

Informácia je zaujímavá tiež pre región Gemera a možno podnieti aj príslušných zodpovedných v tomto regióne ako pomôcť najmä osamelým seniorom, ak sa dostanú pre nich do neľahkej situácie.

MG - od

(Zdroj: obecne-noviny.sk)

Čítať 323 krát Naposledy zmenené nedeľa, 02 júl 2023 08:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!