piatok, 24 október 2014 10:47

Betliar privítal seniorov horného Gemera na okresných oslavách úcty k starším

Napísal(a) L. Fábian
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

be-jds-P1230746aJeseň je naozaj krásna. A v jednom zo svojich mesiacov, ktorý sme nedávno začali, nám pripomína jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka.
Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi, hovorí jedna ľudová múdrosť. Je ňou úcta k starším.
V okrese Rožňava si každoročne uctia starších vždy v inom meste, obci. Tohtoročné okresné oslavy Mesiaca úcty starším, ktoré zorganizovala OO JDS v Rožňave, sa uskutočnili v Betliari 21. okóbra 2014. Oslavy začali prehliadkou krásnej historickej pamiatky – kaštieľa Betliar, odkiaľ sa účastníci presunuli do kultúrneho domu. Prítomných privítal a pozdravil predseda ZO JDS v Betliari pán Ondrej Ďurán, potom dal slovo k slávnostnému príhovoru starostovi Betliara p. Júliusovi Farkašovskému, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol prínos seniorov pre spoločnosť, ich stareckú múdrosť a pomoc mladším.

V ďalšej časti príhovoru krátko vyrozprával históriu a súčasnosť obce. Zástupca KO JDS p. Synak pozdravil v mene Košického samosprávneho kraja, zaželal veľa zdravia a tvorivej práce do ďalších rokov. Prednosta Okresného úradu p. Mattu poďakoval seniorom za ich prácu pre spoločnosť a zaželal veľa úspechov a zdravia v ďalšom pôsobení v organizácii, pri organizovaní podujatí. Podpredseda OOJDS p. Ladislav Fábián odovzdal ocenenia, a to: predsedníčke ZO JDS v Dobšinej p. Novotnej za dlhoročnú prácu v prospech seniorov a starostovi obce Betliar p. Farkašovskému vyznamenanie III. stupňa. V mene ocenených potom poďakoval a prisľúbil pomoc a aktívnu účasť na podujatiach a fungovaní organizácie.
Prekrásny kultúrny program začali deti z MŠ, pokračovali žiaci ZŠ a potom so svojím pásmom vystúpili členovia JDS Betliar. Vystúpenie harmonikárky p. Bujnovskej, krásne básne v podaní p. Kaňúrovej a pásmo – Narodenie, školské roky, dospievanie, zaľúbenie a svadba, seniorský vek, v podaní seniorov ZO. Na záver účinkujúci a prítomní spoločne zaspievali pieseň o Slovensku, našej rodnej a milovanej zemi.
Občerstvením a družnou debatou sa podujatie ukončilo.
V samom závere starosta Betliara odovzdal štafetu organizovania podujatia úcty k starším starostovi obce Brzotín p. Gašparovi. Bolo to vydarené, skvelé podujatie. O rok v Brzotíne.
Text: L. Fábián
Foto: R. Gergelyová a L. Zatroch

 

 

Čítať 2050 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!