štvrtok, 04 júl 2019 17:33

Banícka kaplnka v Železníku sa prebúdza k životu Doporučený

Napísal(a) Andy Sekanová, Ladislav Bene
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Mnohí už počuli, mnohí ešte nie, že Železník pri Revúcej bol v minulosti významnou banskou lokalitou bohatou predovšetkým na železnú rudu. Od ukončenia ťažby uplynulo viac ako 50 rokov. Ako svedkovia zašlej slávy tu ostali jedinečné robotnícke kolónie, či už priamo v Železníku alebo v blízkej Rákošskej Bani. Mnohé stavby ohlodal zub času, niektoré domáci prerobili na nepoznanie. Hoci lokalita v Železníku je od roku 1991 vyhlásená za pamiatkovú zónu, mnohým objektom to nijako nepomáha. Duch povestného Železníka tu však stále zostal a umocňuje ho aj krásna okolitá príroda.

Jeden z pokladov Železníka, ktoré stoja za povšimnutie, je aj banícka kaplnka Nanebovzatia Panny Márie, ktorá je tak trochu stratená v húštine popri hlavnej ceste zo Sirka do Turčoka.

"Už v roku 2017 sme si všimli, že kaplnka je zanedbaná a okolie zarastené. Keď sme sa tu ocitli prvýkrát, ani nebolo zrejmé, že sme na tom istom mieste ako sme niekedy videli na starej fotografii, kde je kaplnka zachytená v období rozmachu baníctva v Železníku" - hovorí predseda občianskeho združenia Skryté Poklady Slovenska, Ladislav Bene.

"Dlhšie sme zvažovali ako kaplnke pomôcť. Na jar tohto roku sme skúsili šťastie v hlasovacej súťaži Raiffeisen banky Gesto pre mesto a podarilo sa. Úspešní sme boli najmä vďaka zanieteným ľuďom z okolia, z Revúcej a vďaka našim fanúšikom na sociálnych sieťach. Získali sme finančnú podporu 1000 € na skrášlenie kaplnky a jej okolia. Počas dvoch brigád a vďaka dobrovoľníkom sme celé okolie vyčistili. Už 13. júla budeme pokračovať ďalšou brigádou, aby bolo možné osadiť nové lavičky, vysypať kamienkový podklad a opraviť fasádu kaplnky. Pokiaľ sa všetko podarí, kaplnka bude znova “prebudená k životu” 25. augusta 2019 o 11-tej hodine, kedy by sa tu mala slúžiť Svätá omša" – dopĺňa Ladislav Bene.

Samotná stavba pôvodne ani neslúžila ako kaplnka, ale ako sklad trhavín pre potreby banských prác. Sklad bol prestavaný na kaplnku až neskôr, aby baníci mali kde vykonávať pobožnosti pred fáraním do bane. Hovorí sa, že za touto myšlienkou bol jeden z členov vedenia baní v Železníku, keď mu zomrelo dieťa a nebolo kde vykonať pobožnosť. Kaplnka dnes patrí pod správu farského úradu v neďalekej obci Rákoš.

“Budeme len radi ak sa v budúcnosti kaplnka znova stane miestom pre oddych a modlitbu miestnych obyvateľov, ale aj príjemnou zastávkou pre turistov” – dodáva predseda OZ.
Pomôcť kaplnke je stále možné, či už finančne alebo svojou prácou počas brigád na jej obnovu. Viac informácií sa dá získať na webovej adrese: pokladyslovenska.sk/zeleznik alebo na facebookovej stránke združenia: fb.com/pokladyslovenska

Andy Sekanová, Ladislav Bene

 

Čítať 2321 krát Naposledy zmenené nedeľa, 07 júl 2019 21:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!