utorok, 03 marec 2015 17:30

Čo všetko pre vás pripravili v tomto jarnom mesiaci

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vt vitanie jari 1aV marci na vás čakajú divadelné predstavenia v Utekáči, Rimavských Zalužanoch a v Kokave nad Rimavicou, filmový festival v Hnúšti, turnaj v stolnom tenise v Klenovci, ako aj vynášanie Moreny vo Veľkých Teriakovciach či Marienky v Striežovciach, ktoré sa spája s vyháňaním zimy a vítaním jari.
Prvý marcový víkend začne divadelným predstavením Veselé vdovy alebo ako sa zbaviť manžela, ktoré odohrá OZ Opona z Poltára v Utekáči v sobotu 07. marca 2015 o 16.00 hod. Divadlu bude patriť aj nedeľa 08. marca v Rimavských Zalužanoch, kde si budete môcť pozrieť divadelnú hru Slučka pre dvoch v podaní Divadelného súboru Daxner z Tisovca. Predstavenie začína o 18.00 hod. na poschodí obecného úradu. 
Filmový festival Expedičná kamera opäť neobíde ani mesto Hnúšťa. V sobotu 14. marca od 14.00 hod. odštartuje prehliadka ôsmich najúspešnejších cestovateľských a outdoorových filmov uplynulej sezóny. Okrem poriadnej dávky dobrodružstva, objavovania a napätia je pre účastníkov premietania pripravené aj občerstvenie. 

Séria divadelných predstavení pokračuje na druhý deň 15. marca v Kokave nad Rimavicou, a to veselohrou Spadne z čerešni, ktorú odohrá

Divadlo bez groša z Veľkého Krtíša podľa skutočných udalostí odohrávajúcich sa v Plachtinciach a Príbelciach v rokoch kolektivizácie v polovici minulého storočia. 

Nasledujúci víkend (21. a 22.03.) bude spojený s vítaním jari. V sobotu sa bude v obci Veľké Teriakovce vynášať Morena a v nedeľu obci Striežovce zas Marienka. Ide o starý zvyk, ktorým sa na Smrtnú nedeľu, čo je dva týždne pred Veľkonočnou nedeľou, symbolicky vyháňa zima a víta sa jar. V tento deň sa slamená figurína ženy nazývaná Morena a oblečená v tradičnom odeve, nesie za spevu po dedine k rieke, kde sa zapáli a hodí do vody. Súčasťou týchto sprievodov je aj kultúrny program. 
Obec Kokava nad Rimavicou navštívia vo štvrtok 26. marca Smejko a Tanculienka. Svojim hudobným predstavením roztancujú všetky deti, zapoja ich do hry a naučia nové pesničky.
Bodkou za marcovými podujatiami je regionálna súťaž v speve populárnej piesne Hviezdička, ktorá sa koná v utorok 31. marca v Kultúrnom dome v Hnúšti. 
V mene organizátorov Vás na všetky podujatia srdečne pozývame.
Ďalšie podujatia pripravované v tomto mesiaci v našom regióne, ako aj kontakty na organizátorov nájdete na web stránke MAS www.malohont.sk v Kalendári podujatí 2015.
Ing. Miroslava Vargová
manažérka MAS MALOHONT

 

Čítať 2864 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!