štvrtok, 06 august 2015 19:53

Paraglajdisti, rogalisti, heligonkári spríjemnia otvorenie rozhľadne na laze Slopovo pri Klenovci

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

klen slopovo 2aklen slopovo 3Rozhľadňa Slopovo, ktorá leží v katastrálnom území obce Klenovec v nadmorskej výške 851 m, bude v sobotu 22. augusta 2015 oficiálne otvorená. Okrem výhľadu na okolie si budú môcť návštevníci vychutnať aj pohľad zblízka na paraglidistov a pilotov rogál, ktorí tu majú svoje štartovisko. 
Oficiálne otvorenie rozhľadne začína o 10.00 hod. priamo pri rozhľadni, ku ktorej sa možno dostať po značených turistických trasách od obcí Klenovec (zo sedla Chorepa) a Kokava nad Rimavicou. Výhľad na okolie spríjemnia účastníkom heligonkári z Klenovca a odvážni záujemcovia budú môcť v prípade priaznivého počasia absolvovať tandemové lety.
Rozhľadňa je situovaná v časti obce Klenovec nazývanej laz Slopovo, ktorá je charakteristická svojim lazníckym osídlením. Zároveň sa tu nachádza oficiálna letová plocha pre bezmotorové lietanie na závesných a padákových klzákoch (rogalo a paragliding). Prvý let v tejto oblasti sa uskutočnil v lete 1979 na rogale a v roku 1992 na padákovom klzáku.
klen slopovo 1klen slopovo 2klen slopovo 4Projekt výstavby rozhľadne bol po prvýkrát predložený v roku 2012, vyšlo to však až na tretíkrát v roku 2014, nakoľko išlo o projekt spolupráce, ktorý musel byť schválený na slovenskej aj na českej strane.

Súčasťou projektu bola aj výstavba rozhľadne na Maginhrade nad Nižným Skálnikom či vydanie propagačných materiálov.
kle slopovo r 1klen slopovo 5Súbežne s prípravnými prácami, ktoré predchádzali výstavbe 16,8 metrov vysokej rozhľadne Maginhrad, prebiehali prípravy aj na výstavbe rozhľadne na Slopove. V roku 2012 bolo zamerané miesto plánovanej stavby, kde sa v roku 2014 začalo s osadením kovových pätiek do betónových základov, na ktoré bola ukotvená drevená konštrukcia rozhľadne.
Výstavba rozhľadne Slopovo bola realizovaná Miestnou akčnou skupinou MALOHONT v rámci projektu česko - slovenskej spolupráce, ktorý bol spolufinancovaný z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka SR, zo štátneho rozpočtu SR, z rozpočtu obce Klenovec a Miestnej akčnej skupiny MALOHONT. 
Informácie na webstránke MAS www.malohont.sk
alebo na mailovej adrese
Ing. Miroslava Vargová

 

Priložené foto:
foto 01 - výstavba rozhľadne - Ing. Stanislav Bystriansky
foto 02 - výstavba rozhľadne - Ing. Stanislav Bystriansky
foto 03 - výstavba rozhľadne - Pavel Vranský
foto 04 - paragliding na Slopove - Štefan Makši
foto 05 - paragliding na Slopove - Štefan Makši

 

Čítať 6930 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!