streda, 28 október 2015 13:02

Slovenské mitrovanie na Salaši pod Maginhradom ukončil fakľový sprievod

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach sa uplynulú sobotu rozliehal zvuk pastierskych fujár, bičov a zvoncov, takmer na každom kroku znela ľudová hudba a vzduchom sa šírila nielen vôňa baraních špecialít, ale aj skvelá nálada vytvorená bohatým programom, dobrými ľuďmi a skvelým počasím. 
Ukončenie pastierskej sezóny nazývané mitrovanie začalo v sobotu 24. októbra ukážkami prác na salaši. Návštevníci mohli vidieť zaháňanie a strihanie oviec, odváranie žinčice či výrobu syrov a pareníc z ovčieho mlieka, ktoré mohli priamo na mieste ochutnať. Nechýbala ani súťaž vo varení, v ktorej 6 súťažných družstiev predviedlo spracovanie baranieho mäsa na rôzne spôsoby. Víťazom sa stala Kokavská ambasáda Zvolen so živánkou, druhé miesto obsadilo družstvo ZRPŠ s baraním pilafom a tretím najlepším jedlom bol tradičný baraní perkelt od Mikroregiónu Rimava a Rimavica. Chuťou a servírovaním jedla nezaostali ani ďalšie družstvá, ktoré pripravili baraniu kapustnicu, barana s plackou či baranie ragú. 

Remeselníci z regiónu a jeho okolia sa prezentovali svojimi výrobkami, rozprávaním a ukážkou prác. Vidieť ako vzniká guba z ovčej vlny, bačovský riad a pletený košík, vyskúšať si tkanie koberca či plieskanie bičom či ochutnať med priamo od včelára, medovinu alebo trdelník - to všetko umožnil návštevníkom remeselný jarmok, ktorý bol súčasťou podujatia.
Atmosféru dňa spríjemňovali spevom, hudbou i tancom folklórne súbory a spevácke skupiny na pódiu pri pastierni i pomedzi návštevníkov. Pre deti bol pripravený drevený kolotoč a ďalšie drevené atrakcie, zaujali ich však aj živé ovečky a kozy. V mlyne prebiehala výstava Ovčiarskeho múzea Liptovský Hrádok pod názvom Ovčiari - Valasi, remeslo a kultúra.
Hlavný scénický program vyskladali tancom a hudbou pastierskej valaskej kultúry folklórne kolektívy a sólisti z regiónov Gemer-Malohont, Podpoľanie, Horehronie, Horné Považie a Ponitrie.
Tohtoročnou novinkou a vyvrcholením mitrovania bol fakľový sprievod bačov a valachov. Tí sa kedysi na svätého Demetera alebo Mitra (26. októbra) vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina. Podobne tomu bolo aj teraz vo Veľkých Teriakovciach, kde bačovia a valasi podali majiteľovi oviec odpočet, koľko oviec odchovali, koľko zarezali, koľko mlieka nadojili, syra vyrobili a vlny nastrihali. Gazda im na záver poďakoval a pozval ich na zábavu a posedenie pri ľudovej hudbe.
Hlavnými organizátormi podujatia boli Miestna akčná skupina MALOHONT, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote a Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce. Odborným garantom podujatia bola Katedra životného prostredia Fakulty prírodných vied UMB Banská Bystrica.
Realizáciu podujatia finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry SR.
Pri príprave a realizácii podujatia nám pomáhali desiatky dobrovoľníkov z rôznych obcí nášho regiónu, ktorí pravidelne obetujú svoj čas a ochotu v prospech spoločných aktivít, ktorými sa snažíme o zachovávanie tradícií a šírenie dobrého mena regiónu. Aj vďaka nim je naša miestne akčná skupina naozaj akčná.
Ing. Miroslava Vargová

Foto: Peter Poboček

[cincopa AIBA8Ddga1QG]

 

 

Čítať 3212 krát Naposledy zmenené streda, 28 október 2015 13:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!