streda, 22 máj 2019 13:22

Syn Alexandra Dubčeka navštívil Gemer Doporučený

Napísal(a) Ing. Veronika Rízová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Syn Alexandra Dubčeka MUDr. Pavel Dubček, traumatológ a chirurg, navštívil v dňoch 30. apríla 2019 a 1. mája 2019 Gemer. Konkrétne, už po niekoľký raz navštívil svojho priateľa v malebnej obci Čierny Potok. Prečo práve túto obec? 
Jeho priateľ z Čierneho Potoka JUDr. Jozef Pupala počas absolvovania vojenskej základnej služby bol s jeho bratom Petrom v jednom útvare. Vojaci vedia aký to bol útvar na východnom Slovensku v Sabinove. Vtedajší náčelník štábu mjr. F. podal sťažnosť na Veliteľstvo východného okruhu do Trenčína (veliteľom bol gen. S. K. – mimochodom veľký veliteľ, ktorý podporil hnutie nemeckého generála

G. Bastiana “generáli za mier“, zhodou okolností obaja zahynuli za záhadných okolností), že prítomnosť čatára absolventa Petra Dubčeka v nápravno-výchovnom útvare ČSĽA negatívne pôsobí na prevýchovu vojenských väzňov! Tak sa stalo, že čat. absolventa Petra Dubčeka s tichými ováciami vojenskí väzni, ale aj radoví vojaci zabezpečujúci chod väznice, vyprevadili s úctou a ľútosťou, že ich opúšťa.

Stalo sa pred viac ako desiatkou rokov, že pri istej príležitosti sa stretol voj. J. Pupala s P. Dubčekom. No po predstavení zistil, že nejde o Petra Dubčeka (zomrel v tom čase pred 7 rokmi), ale o jeho brata Palva. Nuž, a tak priateľstvo sa prenieslo na brata Paľka.

Keď MUDr. Pavol Dubček prvý raz navštívil Čierny Potok, videl na bývalej škole (dnes Obecný úrad) nápis: 1928 (mimochodom rovnaká je aj v obci Bakta, kde žil partizánsky veliteľ Janko Ušiak, rodák z Budinej). Paľko Dubček po informácii, že je to „Jubilejná škola“ z roku 1928, postavená z prostriedkov Ligy amerických Slovákov, vysloviľ úľavu, že ho to preto tiahlo na Čierny Potok, lebo jeho starký bol vtedy v USA, konkrétne v Chicagu, kde pracoval ako stolár. 

Pre informáciu, mal v Chicagu ostrú výmenu názorov s gen. Štefánikom, ktorý agitoval v USA medzi Slovákmi a Čechmi pred rozpadom c. k. Rakúsko-Uhorska, o forme nového štátneho usporiadania Slovákov a Čechov po skončení I. svetovej vojny. Spomínal, že otecko hovoril, že starký taktiež s hrdosťou prispieval na fond Čs. légií a fond novochcenej Čs. republiky finačnými prostriedkami a preto ho “karma„ lákala na Čierny Potok!

cp dubcek IMG 4382 2

Dňa 30.4.2019 o 18.30 hodine sa stretol s občanmi v Čiernom Potoku, kde predniesol svoju predstavu, ako by konal ako poslanec za Slovenskú národnú stranu v záujme Slovenska v Europarlamente. Vyslovil presvedčenie, že napriek fyzickému veku, mu doporučili priatelia v zahraničí (Taliansko, Rakúsko...), aby kandidoval a presadzoval predstavy svojho otecka Alexandra Dubčeka, a to predovšetkým rovnosť národov, aby mali malé štáty rovný hlas s veľkými, aby sa nepresadzovali len záujmy Nemecka a Francúzska, aby mali rovnaké dotačné podmienky naši poľnohospodári ako v Nemecku, či Francúzsku, atď.

Záver spoločného posedenia vyznel povzbudzujúco aj preto, že MUDr. Pavel Dubček je rovnako skromný a prístupný k obyčajným ľudom, ako bol jeho oecko.  Neodmietol žiadnu diskusiu a z Kultúrneho domu v Čiernom Potoku odchádzal posledný so starostkou obce pani Svetlanou Šufliarskou-Zauškovou a svojím priateľom JUDr. Jozefom Pupalom, lebo 1. mája ho čakal príhovor na oslavách tohto sviatku v Rimavskej Sobote a stavanie mája v obci Čierny Potok.

Foto autorka príspevku:

Ing. Veronika Rízová

 

 

Čítať 1593 krát Naposledy zmenené streda, 22 máj 2019 19:58

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!