piatok, 08 november 2019 19:56

Aj hasiči si pripomenuli pamiatku zosnulých a všetkých svätých Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na deň Pamiatky zosnulých pripadá na Slovensku tradičný novembrový zvyk náštevy cintorínov, ozdobovania hrobov, pálenia sviečok a spomienok na zosnulých rodinných príslušníkov a známych. Návšteva cintorínov na Všetkých svätých patrí k najstabilnejším tradičným prejavom všetkých vrstiev spoločnosti. V 8. storočí určil pápež Gregor IV. sviatok Všetkých svätých na 1. november, ktorý mal byť spomienkou na známych kresťanských svätcov. Tento zvyk sa postupne rozšíril a v kalendári sa zakotvil 2. november ako Pamiatka zosnulých (Dušičky). Podľa starších zvykov sa v noci z 1. na 2. novembra na stole necháva časť večere a na hroboch sa zapaľujú sviečky. Kladenie vencov a kvetinová výzdoba na cintorínoch patrí k novším tradíciám.

Pamiatku na veriacich zosnulých zaviedol v roku 998 clunyjský opát Odilo, ktorý sa takto snažil čeliť pretrvávajúcim pohanským obradom. V 13. storočí sa tento zvyk rozšíril v celej západnej cirkvi.

jel pzvs DSCN1294   jel pzvs DSCN1204   jel pzvs DSCN1212
jel pz DSCN1296   jel pzvs DSCN1298

Aj jelšavskí dobrovoľní hasiči si pripomenuli pamiatku zosnulých hasičov pri soche svätého Floriána v Jelšave v sobotu, 2. novembra 2019 zapálením sviečky a položením venčeka. V rámci tréningu s plameniakmi sme 8. novembra deťom vysvetlili význam spomienky na zosnulých a tiež sme sa prešli ku soche patróna hasičov, kde zapálili sviečky.

G. Jakubecová

 

Čítať 1134 krát Naposledy zmenené sobota, 09 november 2019 10:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!