pondelok, 28 september 2020 19:33

Hrdý na rodný Gemer Doporučený

Napísal(a) K. Kvetková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 23. – 24. septembra 2020 sa v Revúcej konali spomienkové dni k 130. výročiu narodenia Revúčana, armádneho generála in memoriam Rudolfa Viesta.

Spomienková slávnosť sa konala vo štvrtok podvečer pri buste generála Rudolfa Michala Viesta. Pamiatku nášho rodáka si kladením vencov uctili v zastúpení: čestná stráž prezidentky republiky Zuzany Čaputovej, ministra obrany SR Jaroslava Naďa, zástupcovia 2. Mechanizovanej brigády Prešov, Klubu generálov Slovenskej republiky, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, primátor mesta Július Buchta a ďalší pozvaní hostia. Čestná stráž, čestné salvy a hymna SR v podaní Vojenskej hudby Banská Bystrica umocnili tento pietny akt, po ktorom primátor mesta privítal hostí na území nášho mesta a na spomienkovej slávnosti. „Som veľmi rád, že okamihy minulosti silného ľudského príbehu nás aj dnes zaviedli k tejto buste, aby sme si pripomenuli ich dosah nielen na našu prítomnosť, ale aj budúcnosť pre ďalšie generácie. Pretože práve výročia narodenia nežijúcich osobností nám pripomínajú ich prínos pre našu spoločnosť.

Osobnosť je človek výnimočných kvalít, zvyčajne s významným postavením v spoločnosti. Človek, ktorému charakterové vlastnosti umožňujú chovať sa neobyčajne a vykonávať významné skutky. A takým človek bol aj revúcky rodák, statočný vlastenec, predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť Slovenského národného povstania, armádny generál Rudolf Michal Viest.

Novodobé dejiny, ktoré sa v tom období spájajú s bojom za slobodu a spravodlivosť, nám priniesli jednu z najvýznamnejších osobností vojenských dejín, ktorej životné medzníky i zaujímavá kapitola vojenskej kariéry ovplyvnili vývoj života v našom meste i celej spoločnosti.“

A práve o živote a životných medzníkoch R. Viesta vypovedala dokumentárna esej Fragmenty zo života generála v podaní Juraja Genčanského a tanca tanečníkov z Mestského domu kultúry.

Osobnosť generála Viesta a jeho úlohu v našich dejinách vyzdvihol v príhovore plukovník Ondrej Vaško z 2. Mechanizovanej brigády v Prešove. Vojenská jednotka je od roku 2007 nositeľom čestného názvu Mechanizovaná brigáda generála Rudolfa Viesta a jej príslušníci pravidelnou účasťou na spomienkových akciách na armádneho generála šíria dobré meno nášho rodáka a mesta Revúca.

majgemer revuckel logoRozkazom ministra obrany SR o udelení vojenských vyznamenaní a mimoriadnych ocenení bolo Mestu Revúca udelené ocenenie – Pamätná medaila k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny. Ocenenie primátorovi mesta odovzdal vedúci oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov ministerstva obrany Richard Zimányi.

Hostia sa neskôr presunuli k rodnému domu Rudolfa Viesta a do záhrady Múzea Prvého Slovenského gymnázia, kde predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár odovzdal Pamätné medaily Rudolfa Viesta členom SZPB a priamym účastníkom Povstania. V historickej budove PSG sa nachádza stála expozícia generála Viesta, a tu, blokom starých vojenských piesní v podaní Viktora Brádňanského, sa spomienková slávnosť skončila.

V predvečer spomienkovej slávnosti sa v Mestskom dome kultúry premietal celovečerný dokumentárny film RTVS Slovenské národné povstanie, ocenený v niekoľkých súťažiach, kde komentár nahovoril Dušan Jamrich.

Povstanie v auguste 1944 rozdelilo Slovákov – a rozdeľuje ich dodnes! Podľa niektorých išlo o jednu z mála historických udalostí, na ktorú môžeme byť hrdí, keď Slováci a mnohí zahraniční antifašisti vystúpili so zbraňou v ruke na obranu slobody a demokracie. Tento postoj je v protiklade s pasivitou a ľahostajným postojom väčšiny národa v rozhodujúcich okamihoch našich dejín. Historický fakt je, že povstalecká armáda bola porazená, ale bola to porážka v boji – NIE KAPITULÁCIA! SNP bolo skúškou, previerkou duchovnej a morálnej zrelosti národa, jeho túžby bojovať za slobodu a obetovať jej to najcennejšie. A to bolo nesmierne dôležité pre kryštalizáciu étosu národa, pretože Slováci, ako ukázal tok času, ním získali určitú potrebnú hrdosť, hrdosť postaviť sa proti násiliu aj za cenu straty tisícov životov.

Katarína Kvetková, foto: Foto Rolinec

 

130. výročie narodenia gen. Rudolfa Viesta - video

Čítať 1085 krát Naposledy zmenené streda, 30 september 2020 10:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!