streda, 20 apríl 2022 20:48

RANDE S REMESLOM - cyklus workshopov s lektormi Remeselníckeho inkubátora Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pre neutíchajúci záujem návštevníkov Domu tradičnej kultúry Gemera o vlastnoručnú výrobu rôznych úžitkových predmetov z prírodných materiálov prináša Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, nový cyklus workshopov. Počas piatich stretnutí s významnými lektormi Remeselníckeho inkubátora sa každý účastník naučí základom tradičných remeselných techník.
„Rande s remeslom je skvelou príležitosťou pre každého, kto sa o tradičné remeslo aktívne zaujíma a rád by si niektorú techniku vyskúšal, vlastnými rukami niečo výnimočné a užitočné vytvoril, či v rámci svojej psychohygieny aktívnou tvorbou si odpočinul od vypätých životných situácií,“ hovorí riaditeľka GOS Helena Novotná.

Workshopy sa uskutočnia v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave každú stredu v termíne od 27. apríla do 25. mája 2022 v čase od 17.00 hod. pod vedením skúsených a uznávaných lektorov: Béla Rigó, Ján Ihnát, majster ľudovej umeleckej výroby Igor Toder, Sylvia Spišáková a Anna Urbánová. Organizátori sa zameriavajú na také remeselné techniky, pri ktorých sa skĺbi tradícia s funkcionalitou, čiže aby každý produkt vyrobený tradičným spôsobom našiel svoje uplatnenie v 21. storočí. Práca v malých skupinách umožňuje lektorom individuálny prístup, registrácia vopred je nutná.

2022 04 27   rande s remeslom„Pálka širokolistá je lokálny prírodný materiál, rastie na brehoch okolitých rybníkov a je vhodný na pletenie tak dekoračných, ako aj úžitkových predmetov. Košík z nej upletený bude určite užitočný v každej domácnosti, najmä však autentický. Nuž, a kto by nechcel vyrobiť svoj kožený opasok, či naučiť sa základom korytárstva a vydlabať si vlastnú drevenú lyžicu? Utkať si tašku, kabelku či puzdro na laptop je ozajstným lákadlom pre každého, kto chce vlastniť niečo naozaj originálne. Cesta svetom šitých korálikov môže byť inšpirujúca najmä pre dámy, ktoré sa chcú naučiť základné postupy a techniky pri výrobe náramku,“ približuje rande s remeslom a jeho tematické zameranie H. Novotná.

Celoročné aktivity GOS podporuje z verejných zdrojov Fond na podporu umenia v rámci projektu Dedičstvo inšpiruje.

Termíny a témy:

27. 4. Pletenie z prírodných materiálov, Béla Rigó
04. 5. Kožiarstvo, Ján Ihnát
11. 5. Korytárstvo, Igor Toder
18. 5. Tkanie, Sylvia Spišáková
25. 5. Korálkovanie, Anna Urbánová.
 

Miesto: Dom tradičnej kultúry Gemera, Betliarska 8, Rožňava
Čas: od 17:00 hod.
Cena: 15 €

 

Čítať 520 krát Naposledy zmenené streda, 20 apríl 2022 21:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!