pondelok, 30 október 2023 14:52

Gotika Gemera putuje do metropoly východu Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstava z fotografického workshopu z Gemera mieri do košického obchodného centra Optima. V máji roku 2023 sa Gemer stal centrom stretnutia fotografov a kreatívnych umelcov. V štyroch lokalitách na Gotickej ceste sa uskutočnil fotografický workshop, vedený renomovaným lektorom, profesorom Ľubom Stachom. S nadšením a zápalom sa do zachytávania gotickej architektúry i historických pamiatok v kostoloch Plešivca, Štítnika, Ochtinej a Koceľoviec pustili účastníci: Kristína Kerekešová, Štefan Majerčák, Peter Palgut a Eva Tóbisz. Toto pútavé podujatie sa stalo súčasťou rozsiahleho projektu Rok nástennej maľby, ktorý nadväzuje na označenie Európskeho kultúrneho dedičstva získaného vďaka freskám v Gemeri a Malohonte.

Výsledkom tejto aktivity je unikátna výstava fotografií s názvom „Tichí svedkovia gotiky na Gemeri“. Každá z fotografií zrkadlí osobitný prístup autora a jeho cit pre gotické umenie. Výstava nás pozýva na dobrodružnú cestu do minulosti, aby sme mohli obdivovať a cítiť pôsobivosť gotického obdobia, ktoré rezonuje aj v súčasnosti.

„Fotografie zachytávajú pamiatky, ako tichých svedkov histórie. Fascinujúca architektúra ponúkla obrovský priestor na hru svetla a tieňov, čo poskytlo fotografom široké možnosti pre tvorbu jedinečných a pôsobivých snímok,“ uviedla riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná.

Vďaka spolupráci so Združením košických fotografov K-91 a Obchodným centrom Optima v Košiciach bude výstava reprízovaná v Košiciach, a tak sa zároveň stane pre širokú verejnosť pozvánkou na návštevu Gotickej cesty a jej pamiatok. Viac informácií sa dozviete po kliknutí na tento odkaz.

Výstavu si budú môcť Košičania vychutnať v termíne od 8. novembra 2023 do 9. januára 2024 v OC Optima (mezanín pri veľkej veži) na Moldavskej ceste 32 v Košiciach.

Aktuálne informácie zo života Gemerského osvetového strediska sledujte na našej stránke www.gos.sk a na našich sociálnych sieťach, ktoré nájdete jednoducho ako @gos.roznava.

Róbert Šimko

Čítať 239 krát Naposledy zmenené pondelok, 30 október 2023 16:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!