štvrtok, 27 júl 2023 13:19

Medzinárodný maliarsky tábor MLYN Rožňava 2023 v roku XXIV. výročia Doporučený

Napísal(a) E. Tományová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Medzinárodný maliarsky tábor MLYN Rožňava 2023 v roku XXIV. výročia Ilustračný obrázok od

V dňoch 5. – 12. augusta 2023 sa v Rožňave uskutoční 24. ročník Medzinárodného maliarskeho tábora MLYN Rožňava, ktorý od roku 2017 nesie meno jeho zakladateľa Józsefa Basku. Miestom konania stretnutia výtvarných umelcov je vilka v Rožňavských kúpeľoch.
Maliarsky tábor MLYN Rožňava 2023 organizuje v rámci úspešného projektu Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, ktoré nadviazalo na rožňavské MLYNY konané v rokoch 1997 – 2011. Iniciátorom, zakladateľom, dlhoročným organizátorom a aktívnym účastníkom tábora bol akademický maliar, národný umelec a rodák z okolia Rožňavy József Baska (1935 – 2017), ktorý žil a tvoril v Budapešti.

Maliarsky tábor ponúka výtvarným umelcom Rožňavy a jej okolia, spolu s výtvarnými umelcami z partnerských miest Rožňavy, možnosť spoločnej tvorby, ako aj príležitosť na prezentáciu a porovnanie výtvarného smerovania umenia v okolitých štátoch stredoeurópskeho regiónu.

Maliarskeho tábora MLYN Rožňava 2023 sa zúčastní 14 výtvarných umelcov z Rožňavy a okolia – Gabriela Görgeyová, Kristína Kerekešová, Roland Neupauer, Jakub Mlynarčík, Daniel Ambrus a Sarah Fábian, z partnerských miest Rožňavy: V. obvodu Budapešti (Budapest Belváros-Lipótváros) – Baska Balázs, Erdődy József Attila, Kobolák Melinda, Ruskó Márton, zo Szerencsu (HU) Perecsi Enikő a Kiss Judit a z Cieszna (PL) Aleksandra Firlinska a Anna Osadnik.

Slávnostné otvorenie Medzinárodného tábora sa uskutoční 5. augusta 2023 v mieste jeho konania v Rožňavských kúpeľoch o 17.00 hodine. Program tábora zahrňuje aktuálnu autorskú výstavu Rolanda Neupauera v Andrássyovskej obrazárni v Krásnohorskom Podhradí a ďalšie programy.

Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy vytvára pre tvorbu umelcov všetky podmienky: ubytovanie, stravovanie, materiálno-technické zabezpečenie, občerstvenie a už spomínaný program. Umelci vytvoria počas 7-dňového tábora po 2 a viac výtvarných diel. Medzinárodný maliarsky tábor MLYN Rožňava 2023 končí 12. augusta 2023.

Výstupom z projektu je kolektívna výstava účastníkov s Názvom MLYN Rožňava 2023, ktorá bude mať vernisáž začiatkov septembra vo výstavných priestoroch na prvom poschodí Radnice a vo februári 2024 pri príležitosti Dní mesta Rožňavy v obnovenej Galérii Baníckeho múzea v Rožňave.

Realizáciu Medzinárodného maliarskeho tábora podporili: mesto Rožňava a samospráva V. obvodu Budapešti – Belváros-Lipótváros a koná sa v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave.

Eva Tományová

 

Čítať 321 krát Naposledy zmenené štvrtok, 27 júl 2023 15:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!