utorok, 08 august 2023 10:37

Tvorbu Ivony Ďuričovej, najmä detskej literatúry, zdobia dve zlaté a jedna platinová kniha Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Tvorbu Ivony Ďuričovej, najmä detskej literatúry, zdobia dve zlaté a jedna platinová kniha Foto: Ivan Schreiner

S našou majsterkou slova vo veršoch či rýmoch Ivonou Ďuričovou, gemerskou rodáčkou z Rožňavského Bystrého a žijúcou pri Bratislave v Ivanke pri Dunaji, ktorá sa svojou tvorbou častejšie prejavuje ako skúsená autorka najmä detskej literatúry, sme sa pomerne pravidelne stretávali na internetovej stránke Maj Gemer. Básnenie, Zápisky z vodných znamení, Eromantické láskovníky, Prečo lienky nosia podkolienky, Veselá abeceda, Básničkový karneval, Moja najmilšia knižka, Učíme sa písať číslice, Zvieratká z abecedy, Obrázkové riekanky o rodine z Ivanky, Vtáčie dobrodružstvá, Vesmír a pehy. To bol začiatok titulov pekne sa rozmnožujúcej zbierky jej kníh. Pre našu známu autorku sme opäť pripravili niekoľko otázok.

Vieme, pani Ďuričová, že ste odvtedy ako Vám vyšla knižka Obrázkové riekanky o rodine z Ivanky nezaháľali a svoju tvorbu ste obohatili o ďalšie zaujímavé tituly. A to i napriek tomu, že ste prežívali menšie turbulencie pri zmene zamestnania. Ako to vlastne bolo v tom období s Vašou tvorbou? Môžete nám priblížiť niektoré skutočnosti?

iduricova Pezinok 2

Zmeny sme prežívali všetci, mám na mysli kovidové obdobie. Počas neho som nastúpila aj na nové pracovisko. Bolo to aj obdobie tzv. „lockdownov“, čiže pracovala som dosť z basnicky 1domu. Vyhovovalo mi to, nemusela som cestovať, mohla som robiť za počítačom hoci aj v pyžame. Rada som zašla na prechádzky do prírody a mala som čas v pokoji dokončiť aj také veci, čo som dlho odkladala, alebo sa k nim dovtedy nedostala. S písaním som neprestala, naopak, bol dostatok času aj na to. Hoci boli podmienky iné, napríklad som si musela objednať aj fixky, keďže v istej dobe boli aj mnohé predajne zatvorené a nutne som ich potrebovala, lebo nie všetko píšeme len do počítača. Po Zvieratkách z abecedy vyšli Písmenká z abecedy a vlani aj Hádanky z abecedy, celá séria ilustrovaná Adriánom Machom. 

ivona duricova ikariada 2022 galeria 1Tohto roku sa Vám podarilo presadiť so svojimi detskými knižkami a dosiahli ste niekoľko skvelých úspechov. Nás potešilo napríklad ocenenie za knihu básničiek pre deti Písmenká z abecedy, ktorou ste tento rok vo Vydavateľstve Ikar získali ocenenie Zlatá kniha. Ako sa na to pozeráte s odstupom teraz ?

 

Ocenenia sú príjemná vec, zatiaľ som dostala dve zlaté a jednu platinovú knihu. Nie je to len moja zásluha, veľký podiel má na tom Adrián Macho a pravdaže, je tu hlavne veľká podpora Ikaru – ich redaktorov, grafikov a zabezpečenia celého procesu vydania knihy, od tlače po distribúciu do kníhkupectiev či zverejňovanie oznamov o knihách na weboch. Som rada, keď sa knihy páčia deťom, alebo keď mi niekto pošle spätnú väzbu – napíše alebo pošle fotografiu či video z mobilu, ako trávi chvíle čítania s dcérkou, synom, vnučkou či vnukom pri mojej knižke.

 iduricova Zvolen 1a

Svoje skúsenosti i úspechy pri tvorbe najmä básničiek pre deti využívate aj pri rôznych stretnutiach s čitateľmi na rôznych miestach Slovenska. Ako hodnotíte túto činnosť a čo pre Vás znamená?

ivona duricova vKniznici 1a

 

Pri besedách v knižniciach, školách či škôlkach po Slovensku sa všade stretávam so šikovnými i zvedavými deťmi a vždy som po skončení odchádzala s dobrými a hrejivými pocitmi. Verím, že to bolo a azda ešte aj bude obojstranné. Deti bývajú často aj „pripravené“, mnohé poznajú niektoré moje knižky. Vnímam to pozitívne, keď je umožnené stretnúť sa deťom so živým spisovateľom či spisovateľkou a mať možnosť opýtať sa ich z očí do očí čokoľvek.

Často takéto podujatia podnecujú deti k ich väčšiemu záujmu o knihy a budovaniu vzťahu ku knihám, pretože si myslím, že žiadne moderné technológie nedajú človeku to, čo práve knihy. Mnohé knižnice okrem požičiavania kníh organizujú pravidelne besedy, či rôzne zaujímavé i tvorivé stretnutia, za čo im patrí obdiv i vďaka.

 

Prezraďte nám na záver rozhovoru, čo pre deti pripravujete a kedy sa tieto novinky objavia na knižnom trhu?

Lamohlavy obalka 1Rysujú sa mi „úrodné“ mesiace do konca roka:

V najbližších dňoch vyjde štvrtá knižka do abecednej série, Básničky z abecedy, opäť s ilustráciami Adriána Macha.

Na september je plánované vydanie knižky o zaujímavostiach z prírody, kde budú aj rôzne doplňovačky, osemsmerovky, prešmyčky, kvízy či iné lahôdky, knižka bude mať názov LAMOHAVY. Ilustrovala Alžbeta Kováčová.

A do tretice, pred Vianocami by mi mala vyjsť aj prozaická kniha pre deti s názvom Vianočná vločka, ktorú ilustruje Zuzana Hlavatá.

 

Veľmi pekne Vám ďakujem za rozhovor. Na záver Vám želám veľa tvorivých síl, ktoré ste iste nabrali aj Vy počas tohto leta, tak doma, ako aj na dovolenke v zahraničí.

 

Ďakujem, tiež prajem Vám i návštevníkom stránky MajGemer.sk všetko dobré.

 

 

Pripravil Ondrej Doboš

Fotografie: archív ID 

Čítať 471 krát Naposledy zmenené streda, 09 august 2023 12:22

Media

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!