streda, 10 január 2024 16:06

XI. členskú výstavu Fotoklubu Pix-XL predĺžili do 23. februára Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pozývame vás do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnej organizácie Košického samosprávneho kraja na výstavu fotografií, ktoré prezentujú členovia Fotoklubu Pix-XL. Výstava, ktorej vernisáž bola 24.11.2023 predĺžili a potrvá do 23.2.2024. Vstup je voľný.

Fotografovanie je hlavne o hľadaní. Fotograf hľadá námet, objekt, svetlo, správnu kompozíciu, atmosféru,... Častokrát čaká na správny moment.

November je už tradične od roku 2010 v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave venovaný fotografiám. 

„Za 13 rokov stretnutí sa u mnohých členoch prejavili vzájomné vplyvy. Kritiku berieme prísne a vážne, no vždy v dobrom. Samozrejme nám to pomáha zvyšovať úroveň tvorby. V klube sa vytvorili nielen kolegiálne vzťahy, ale aj nerozlučné priateľstvá,“ povedal jeden zo zakladajúcich členov fotoklubu Štefan Kesi. 

rv pixXl predlženeMladšiu generáciu zastupuje Andrea Gibasová, ktorú veľmi inšpiruje príroda. Zaujali ju však aj alternatívne a archaické fototechniky. „Vyskúšala som si viaceré, ale venujem sa predovšetkým týmto - chlorophyll print, lumen print a kyanotýpia. Práve kombináciu posledných dvoch procesov (kyanolumen print) som vytvorila aj fotografie, ktoré môžete vidieť na tejto klubovej výstave. Chce to veľa trpezlivosti a hlavnou metódou je pokus a omyl,“ dodala Gibasová. Učí sa stále a jej prvotiny vznikli vďaka Ladislavovi Viszoczkému, tiež členovi fotoklubu, ktorý žije v Prahe, no s jednotlivými členmi je dennodenne v kontakte. Práve on jej na klubových workshopoch ukázal viaceré techniky.

Dlhoročným členom fotoklubu je aj Gejza Kolesár. Už počas vysokoškolských štúdií ho zaujala výtvarná fotografia. Na jeho fotografiách sa od začiatku objavujú ženské postavy. Väčšinou ich umiestňuje do nejakého prostredia, aby tým mohol vyvolať rôzne pocity. „Od začiatku svojej tvorby posielam fotografie na rôzne výstavy a súťaže, a to i medzinárodné a po celom svete. Za posledných desať rokov to bolo vyše 50 výstav a súťaží do viac ako 20-tich štátov sveta, okrem Európy napr.  Čína, Sri Lanka a India. Dostal som aj  ocenenia,“ priblížil svoju tvorbu i úspechy Gejza Kolesár. V tejto záľube má veľmi rád tvorbu maďarského fotografa Jánosa Eiferta. On bol jeho prvým lektorom v oblasti umeleckého aktu.

Na výstave okrem štandardných digitálnych fotografií sú zastúpené aj digitálne manipulácie, historické a alternatívne fotografické procesy, ako olejotlač, lumenprint, veľkoformátové fotografie fotené starým dreveným fotoaparátom a vyvolané reverzným procesom.

Fotografmi sme vlastne už takmer všetci. Každý z nás občas vezme do ruky mobil a vyfotí niečo doma, v práci, na dovolenke, alebo len tak. Ale nie každý z nás ich aj vystavuje. 

 

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 202 krát Naposledy zmenené streda, 10 január 2024 16:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!