streda, 28 október 2015 16:11

Drienčany si dôstojne pripomenuli 130. výročie úmrtia národovca Pavla Emanuela Dobšinského

Napísal(a) PaedDr. MIlan Sajenko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

drien dobsinskypavel 1aObec Drienčany, CZ ECAV Drienčany a OZ Valgata Drienčany si v dňoch 20. – 21. a 23.10.2015 dôstojným spôsobom pripomenuli 130. výročie úmrtia svojho občana Pavla Emanuela Dobšinského, ktorý tu pôsobil vyše 24 rokov, tu zomrel a je aj pochovaný. Drienčany a Slavošovce ešte počas svojho života nevedome označil svojim pseudonymom Slavoj Drienčanský, kde spomenul dve gemerské dediny: Slavošovce, miesto svojho rodiska a Drienčany, miesto svojho skonu a mohyly svojej. Už každoročne Gemersko – malohontské stredisko v Rimavskej Sobote, obec Drienčany, OZ Valgata, ECAV Drienčany, Dom Matice slovenskej v R. Sobote, aj v tomto roku uskutočnili XII. ročník regionálnej a X. ročník celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky ZLATÁ PODKOVA, ZLATÉ PERO, ZLATÝ VLAS, na počesť Pavla E. Dobšinského. Nebolo tomu ináč ani pri príležitosti 120. výročia úmrtia Pavla Dobšinského s bohatou účasťou súťažiacich nielen z tohto regiónu, ale možno s potešením konštatovať že aj z celého Slovenska. Bol to skutočný umelecký zážitok, potvrdzujúci slová národného umelca, spisovateľa Vladimíra Mináča, ktorý ešte na celoslovenských oslavách narodenia Dobšinského povedal, že k Dobšinskému budeme nielen prichádzať ale neustále s k nemu budeme vracať.

Dňa 23.10.2015 o 13,00 hod oslavy vyvrcholili hodnotným a pútavým programom, ktorý dôstojne pripravila obec Drienčany p. starosta a obecného zastupiteľstva s CZ ECAV v Drienčanoch. O 13,00 hod účastníkov osláv privítal starosta obce p. Peter Švoňava, osobitne privítal poslanca NR Slovenskej republiky Mgr. Michala Bagačku – primátora Hnúšte a prednostu Okresného samosprávneho kraja, vedúceho expozície Rodného domu P. Dobšinského PaedDr. Milana Sajenka, ako aj všetkých ďalších prítomných účastníkov a občanov Drienčan. V slávnostnom príhovore vystúpil poslanec NR SR Mgr. Michal Bagačka. Významného rodáka, kráľa slovenskej rozprávky pripomenul následne starosta obce p. Peter Švoňava, ktorý vyzdvihol osobnosť, ktorou aj v prítomnosti je Pavol Dobšinský.
Spomienkové služby Božie dôstojne zabezpečil miestny pán farár Mgr. Štefan Gabčan spoločne s prítomnými ev. bratmi farármi z Kokavy n/ Rimavicou a Hrachova. Účastníkom v chráme Božom, kde bolo cítiť dôstojnosť muža, ktorý tu skoro štvrťstoročie pôsobil, sa predstavil aj miestny spevokol CZ ECAV. Úvodom bolo oslovenie a privítanie hostí i domácich, motivačná a zaujímavá kázeň p. farára z Kokavy n/ Rimavicou, tiež pieseň spevokolu. Po ukončení s následným podaním rúk sa prítomní odobrali k hrobu P. E. Dobšinského, kde túto ďalšiu časť vydarenej spomienkovej slávnosti otvoril miestny p. farár Mgr. Štefan Gabčan, básňou ev. kňaza a národovca Martina Rázusa. Po tomto požiadal o príhovor zástupcu obce Slavošovce PaedDr. Milana Sajenka. Oficiálna časť bola ukončená spoločným zaspievaním hymnickej piesne členmi spevokolu a prítomnými "Kto za pravdu horí“. Po pietnom akte pri hrobe P. E. Dobšinského spojenom s položením vencov s národnou trikolórou sa návštevníci odobrali k prehliadke múzea slovenskej rozprávky na reinštalovanom interiéri pôvodnej fary, kde Dobšinský v dôstojnosti dožil posledné roky svojho života, po ťažkej a nevyliečiteľnej chorobe.

O 18,00 hod. bolo dôstojné podujatie ukončené predstavením divadelného súboru T. Vansovej z Rimavskej Píli – komédiou „STARUŠ PLESNIVEC“, alebo štyri svadby na jednom pohrebe.
Dobšinskému sa už tradične v Slavošovciach a Drienčanoch dostáva pocty, ktorá mu patrí a ktorú mu národ odovzdáva. Ak by sme sa domnievali, že Dobšinského „ KRÁĽA SLOVENSKEJ ROZPRÁVKY si na Slovensku pripomíname len v Drienčanoch a Slavošovciach, mýlili by sme sa. Svedectvom toho bola aj milá pozvánka vedúcemu rodného domu Dobšinského od Divadelného súboru D efekt Dúbové, ktoré dňa 25. októbra 2015 o 17,00 hod. uviedlo v Kultúrnom dome v Dubovom divadelné predstavenie na počesť 130.výročia smrti spisovateľa a zberateľa ľudovej slovesnosti P. Dobšinského ( Múdry Maťko a blázni). Aj to nesporne patrí k milej spomienke na tohto velikána, vtedy malého slovenského národa. Potvrdzuje to aj citát v Dobšinského Sokole z r. 1861 „ Slávnych a zaslúžilých mužov a ženy pomníkmi ctiť a potomstvu ich takto do pamäti uvádzať je toľko, ako národ v jeho pokroku a národnosti stužovať a silniť“ /J. Čajak ml. MISCELANEA/.
Osudný rok 1885, ktorého 130. výročie úmrtia si Drienčany spoločne s prítomnými účastníkmi pripomenuli, bol pre Dobšinského smutný a tragický. Odpočíva v Drienčanoch vedľa artikulárneho chrámu, v ktorom hlásal vernosť a lásku k národu, mravnosť a úctu k večným zákonom. „Milovať slobodu, bojovať proti zlu v sebe a všade, kde diabol kazí nás, bojovať o ľudskosť, to nech je našou alfou i omegou!“ kázal.
Dnes v areáli chrámu, kde sme boli účastníkmi, stojí pomník s bustou Dobšinského. Vôkol neho symboly slovenských prostonárodných povestí. Všetko je z tvrdého kameňa. Ubezpečuje nás, že klenoty nášho ľudu a duch Dobšinského zostanú majákmi umenia, krásy a ľudskosti nielen pre nás ale aj pre budúce pokolenia. /J. Čajak ml. čestný občan Slavošoviec./
PaedDr. Milan Sajenko

 

Čítať 3397 krát Naposledy zmenené streda, 28 október 2015 19:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!