streda, 17 august 2016 15:49

Prírodná galéria - Tunel pod Homôlkou - skrášlená dielami mladých umelcov

Napísal(a) Elena Kaciánová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Na začiatku prázdnin okolie Tunela pod Homôlkou v Slavošovciach ožilo čulých ruchom. Mladí rezbári tam chceli ukázať svoje umenie. Malebnú prírodu okolo tunela prišli skrášliť svojimi umeleckými dielami. Oživili postavičky z rozprávok Pavla Emanuela Dobšinského. Vytvorili Dobšinského rozprávkareň - štvorsúsošie

z výjavov rozprávok P. E. Dobšinského, ktorej dominantou bude detský kolotoč. Slávnostne ho otvoria 2. septembra 2016 v rámci 4. ročníka Koncertu pod Homôlkou, venovaného P. E. Dobšinskému, na ktorom o. i. vystúpi Adam Ďurica, Pavol Hammel a Prúdy. Mladí ľudia na tomto diele pracovali celý týždeň od 4. júla 2016 do 9. júla 2016. Tvorivé prostredie dovolilo vzniknúť nevšedným umeleckým dielam, ktoré sa stali novými dominantami okolia tunela a neskôr skrášlia i obec Slavošovce. Mgr. art. Lukáš Pažitka sa inšpiroval pri tvorbe lavičky A. N. Tolstým a jeho príbehom Zlatý kľúčik. Rudolf Pažitka zasa drevu dal podobu nášho velikána P. E. Dobšinského. Mgr. art. Michaela Zuzelková svoje umenie predviedla pri tvorbe lavičky a inšpirovala sa rozprávkou Dlhý nos. Vlkodlak Šimona Chybu na vás cerí zuby takmer ako skutočný. Ľubica Sekerášová si za predlohu zvolila rozprávku Prorok rak. Janko Hraško Miroslava Janiča vyzerá, že si halušky, pre otca na obed, len na chvíľu odložil, aby preskúmal náš tunel a hneď utekal za otcom. Bc. Matúš Astrab nám predstavil svoju výtvarnú podobu Šarkana a baču.
Mladí umelci nám predviedli aké je ich výtvarné videnie vecí okolo nás, predviedli šikovnosť svojich rúk. Silu pri narábaní s motorovou pílou, jemnosť pri vytváraní detailov svojich diel. Krása, ktorú vytvorili pre nás všetkých, urobí aj obec Slavošovce krajšou a hádam aj lepšou. Zostáva nám len vysloviť nesmierne poďakovanie za tvorbu týchto diel, hlavne v čase, keď sa hľadajú výhovorky ako sa niečo nedá, lebo nie je to, či ono. Tento projekt je dôkazom toho, že keď je vôľa, je aj cesta.
Okrem nadaných umelcov sa musíme poďakovať všetkým, ktorí projekt akýmkoľvek spôsobom podporili, ale hlavne Lesnému družstvu Slavošovce, ktoré tento projekt aj s pomocou Košického samosprávneho kraja úspešne zrealizovalo.
Elena Kaciánová

 

Čítať 2441 krát Naposledy zmenené streda, 17 august 2016 17:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!