utorok, 11 október 2016 15:18

Na Námestí Štefana Marka Daxnera v Rimavskej Sobote odhalili busty troch národných dejateľov

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Všimli sme si, že v Rimavskej Sobote 6. októbra 2016 pribudli v Aleji dejateľov na Námestí Štefana Marka Daxnera v Rimavskej Sobote busty troch národných dejateľov, ktorých život a dielo sú späté s regiónom Gemer-Malohont. Portál teraz.sk pri tejto príležitosti pripomenul, že k doterajším 13 sochám, bustám a skulptúram

pribudli podobizne Pavla Jozefiho, Augusta Horislava Škultétyho a Jonatána Dobroslava Čipku. Odhalenia diel sa zúčastnil predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, autor myšlienky projektu Aleja dejateľov Peter Dragijský, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a ďalší. 

Pre mladších návštevníkov našej stránky uvádzame, že Pavol Jozefi sa narodil v roku 1775 vo Vrbovciach (okres Senica). Pôsobil ako evanjelický kňaz a biskup, bol však i pedagógom a ľudovýchovným pracovníkom. Takmer polovicu života prežil medzi krajanmi na Dolnej zemi. Od roku 1820 bol farárom v Tisovci (okres Rimavská Sobota) a od roku 1823 superintendentom evanjelického Potiského dištriktu. V Tisovci pôsobil celkovo 28 rokov, až do svojej smrti.

August Horislav Škultéty sa narodil v roku 1819 vo Veľkom Krtíši. Bol teológom i básnikom a vo svojej romantickej poézii vyjadroval vlastenecké city a sympatie k ľudu. Prispieval do viacerých slovenských časopisov a napísal celkovo 14 učebníc, z ktorých aj učil, zostali však len v rukopise. Ako farár a učiteľ pôsobil v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota, kde i zomrel.

Jonatán Dobroslav Čipka sa narodil v roku 1819 v Tisovci. Bol spisovateľom, básnikom, folkloristom, publicistom i prekladateľom. Spolu s A. H. Škultétym vydával Zorničku, zborník rozprávok a veršov pre deti. Pochovaný je v Drienčanoch (okres Rimavská Sobota), kde ako farár pôsobil od roku 1847.

Spracoval MG od

 

Čítať 2046 krát Naposledy zmenené utorok, 11 október 2016 15:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!