streda, 14 september 2016 11:06

Umenie paličkovania predstavia v Rožňave nadšenci z rôznych miest Maďarska, Poľska a Slovenska

Napísal(a) Bc. Valéria Munková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Stalo sa už v našom regióne tradíciou, že jeden jesenný víkend je venovaný krásnej ručnej práci - paličkovanej čipke. Nebude to inak ani v tomto roku, kedy Gemerské osvetové stredisko v Rožňave organizuje IX. ročník medzinárodného workshopu paličkovanej čipky pod názvom „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“, ktorý sa uskutoční

v dňoch 24. – 25. septembra 2016 v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave.

„Na tohtoročnom workshope predstavia svoje umenie paličkovania nadšenci z rôznych miest Maďarska, Poľska a Slovenska v rámci medzinárodnej výstavy. Náš región zastupujú členky Klubu paličkovanej čipky pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave," informuje Valéria Munková, referentka Gemerského osvetového strediska.

Všetky aktivity pripravované v rámci podujatia - tvorivé dielne, výstava a výmena skúseností, ale aj prednášky či koncerty budú zaujímavé nielen pre účastníkov, ale aj pre verejnosť. Otvorenie medzinárodného stretnutia sa uskutoční 24. septembra 2016 o 9,00 hodine.

Výroba čipiek paličkovaním patrí medzi najnáročnejšie textilné techniky, ktorá sa na Slovensku objavila už v 16. storočí hlavne v baníckych oblastiach, kam sa dostala vplyvom nemeckej kolonizácie. Pôvodné vzory paličkovanej čipky časom ľudia začali meniť, pretvárať a tvorili vlastné vzory podľa svojich potrieb a vkusu. Tak vznikali tradičné regionálne čipky. Históriu a súčasnosť paličkovanej čipky z Banskej Hodruše priblíži Mgr. Helena Soboslayová, odborná pracovníčka Pohronského osvetového strediska Žiar nad Hronom.

Účastníci sa oboznámia s dejinami kremnických čipkárskych školských dielní, ktoré vo veľkej miere prispeli k rozvoju čipkárstva v Uhorsku. V roku 1884 vznikla špecializovaná čipkárska škola, ktorej sídlom od roku 1889 bolo práve mesto Kremnica. Základom kremnickej uhorskej kráľovskej štátnej čipkárskej školy boli čipkárske dielne, ktoré boli založené s cieľom zvýšiť kvalitu čipiek. Ako sa v regióne rozvíjali a pracovali čipkárske dielne účastníkom priblíži Mgr. Lucia Krchnáková, PhD., pamiatkarka Múzea mincí a medailí v Kremnici.

Prvé zmienky o čepcovej čipke sú približne z polovice 19. storočia. Čepcová čipka, ktorá  pozostáva zo záušníc, venca kvetov, krajíka a oplietky, sa postupne menila a vyvíjala. S historickým priebehom zmien a zaujímavými tradičnými časťami čepca účastníkov oboznámi Mgr. Angela Czintelová, vedúca Klubu paličkovanej čipky pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave.

V nedeľu 25. septembra 2016 o 9.00 hodine odznie posledná, veľmi zaujímavá prednáška pod názvom Od ľanu po plátno v podaní tkáčky Ľubomíry Žilkovej z Kokavy nad Rimavicou, ktorá priblíži účastníkom ako sa z malého ľanového semiačka tradičným spôsobom spracovania stane ľanový výrobok. Tvorivé dielne počas tohtoročného podujatia budú zamerané na tradičnú gemerskú paličkovanú čipku a na vzory kremnických a hodrušských čipiek.

„Každý, kto navštívi naše podujatie, spozná krásu regionálnych paličkovaných čipiek, jemnosť a dokonalosť čipiek z Maďarska a mnohostrannú využiteľnosť poľskej čipky v súčasnom prostredí,“ dodala Valéria Munková. Podujatie je realizované vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Bc. Valéria Munková

PLAGÁT WORKSHOPU

 

 

Čítať 3611 krát Naposledy zmenené pondelok, 19 september 2016 11:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!