pondelok, 31 október 2016 11:28

Organizujú dva zaujímavé kurzy prírodného ovocinárstva s Ľudovítom Vaššom

Napísal(a) Jaroslav Hric
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Budúci víkend portál Farmička.sk a občianske združenie Gemerské grúne, o. z. organizujú dva zaujímavé kurzy prírodného ovocinárstva. Organizátori podujatia si dali za cieľ zmapovať a spropagovať ovocinársku unikátnosť regiónu Malohont a položiť základy k jej zachovaniu. Formou atraktívnych workshopov

predstaviť jednak pestrosť, ale aj význam extenzívneho ovocinárstva v našom regióne a jednak inšpirovať ľudí a naučiť ich ako toto dedičstvo uchovať, ako sa o tieto stromy starať, ale aj ako ich naďalej využívať pre svoj prospech, napríklad zvýšením vlastnej potravinovej sebestačnosti, sušením ovocia, ako tradičnej formy jeho spracovania.

V súčasnosti množstvo ľudí pretvára svoje záhrady, ktoré roky poskytovali cenné potraviny, na záhrady s anglickým trávnikom a tujami, prípadne rôznymi malými šľachtenými ovocnými stromčekmi, poľnohospodári zanedbávajú staré extenzívne sady, venujú sa skôr pestovaniu monokultúr, prípadne zakladajú intenzívne obrábané ovocné plantáže. Oba prípady výrazne ovplyvňujú výzor vidieka v našom regióne a pestrosť a dostupnosť ovocia, ktoré bolo tradične s naším regiónom späté. Ovocinárstvo bolo v mnohých dedinách výrazným zdrojom obživy a výrazne ovplyvňovalo aj samotné životné prostredie či gastronómiu regiónu.

Mnohé úspešné regióny v zahraničí, a čoraz viac i na Slovensku, stavajú na trende zachovania aj prostredníctvo unikátnosti svojej poľnohospodárskej a kulinárskej tradície, ktorá rešpektuje ekológiu krajiny, sebestačnosť jej obyvateľov a dáva priestor aj pre zvyšovanie zamestnanosti v regiónoch, či už ako súčasťou cestovného ruchu alebo predajom unikátnych potravín.

Pozývame Vás na workshopy, ktoré povedie známy ovocinár a lektor Ľudovít Vašš z OZ Pangaea z Bošáce. 5. novembra 2016 v rámci kurzu Tradičné ovocinárstvo preberieme význam a pestrosť pôvodných odrôd ovocia, význam tradičného ovocinárstva v extenzívnych sadoch, povieme si o starých odrodách ovocia a výsledkoch ich stručného mapovania v Malohonte. Teoreticky, ale najmä prakticky preberieme výsadbu drevín a založenie extenzívneho sadu, starostlivosť o strom od zasadenia, cez dospelosť a starobu, biologické princípy rezu.

6. novembra 2016 workshop Ovocinárstvo v súlade s prírodou bude zameraný na údržbu, záchranu starých ovocných stromov, prečo a ako ich chrániť, ako ich správne rezať a ošetrovať, ako zbierať vrúble a prečo znovu zakladať takéto extenzívne sady, prípadne si vysadiť takéto stromy na záhrade. Budeme sadiť, ošetrovať a diskutovať.

Začiatok workshopov je v sobotu i v nedeľu o 9:00 na Babinci. Workshopy sú pre účastníkov bezplatné vďaka finančnej podpore MAS MALOHONT.
Počet miest je obmedzený, prosíme preto vopred nahlásiť účasť na alebo na čísle 0904 194 124.

Jaroslav Hric

 

 

Čítať 1958 krát Naposledy zmenené utorok, 01 november 2016 16:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!