pondelok, 26 marec 2018 20:30

Hostia z Turca v Prvom slovenskom literárnom gymnáziu v Revúcej

Napísal(a) Mgr. Ľuboslava Lacjaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Koniec týždňa v PSLG bol v znamení Turca. Ako sme Vás informovali, vo štvrtok 22. marca 2018 k nám zavítal vzácny hosť z Martina, Janko Cíger, stretnutie s ktorým ešte stále rezonuje v našich spomienkach. A v piatok sme sa už tešili na básnika, pedagóga a nášho niekoľkoročného kolegu, Ondreja Nagaja s manželkou Vierkou.V úvodnom privítaní skonštatovala riaditeľka PSLG Mgr. Ľuboslava Lacjaková, že páchateľ sa po rokoch vracia na miesto svojho činu ☺. No nášho „uja Ondra“ nikto nezatýkal, práve naopak, privítali sme ho s láskou, dojatím a radosťou. A keďže je navyše rodák z neďalekého Ratkovského Bystrého, aj keď dlhodobo žije v Turčianskych Tepliciach, vrátil sa akoby domov, čo  poznačilo celú atmosféru príjemného stretnutia.

Je obdivuhodné, že aj v ťažkých finančných podmienkach, kedy si autori často musia ponižujúco hľadať sponzorov na vydanie svojich kníh, Ondrej Nagaj nezanevrel na tvorbu. Píše a vydáva poéziu pre dospelých, ale aj krásne ilustrované knižky pre deti. 

Beseda bola živá a nenútená a mnohokrát sa trieda otriasala smiechom, najmä keď svojmu manželovi vtipne kontrovala pani Vierka. Žiaci zabudli, že už malo končiť vyučovanie a so záujmom počúvali praktické rady skúseného básnika, ktorý im vyzradil aj nejaký ten recept zo svojej básnickej kuchyne. Ale nielen poéziou je človek živý, takže prišla reč aj na kuchyňu skutočnú, pretože sme mali pred sebou známeho gurmána. Aj sme nakoniec jeho srdce – dúfam – potešili pravými gemerskými guľkami, ktoré nám ochotne pripravili šikovné ruky kuchárok Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej, za čo im patrí naša vďaka. 

Prvé slovenské literárne gymnázium dáva dôraz na živé stretnutia so spisovateľmi, básnikmi, aj umelcami z iných oblastí. Ocenilo to aj Vydavateľstvo Kolomana  Kertésza  Bagalu, ktoré nás zaradilo medzi literárne najaktívnejšie školy na Slovensku a odmenilo kompletným vydaním diel Dušana Mitanu. Je to dôkaz, že kráčame správnou cestou... 

Mgr. Ľuboslava Lacjaková

 

Čítať 1739 krát Naposledy zmenené pondelok, 26 marec 2018 21:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!