nedeľa, 29 júl 2018 20:41

Pripomíname si 189. výročie ničivého požiaru v Jelšave Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 26. júla 1829 mesto Jelšava zasiahol ničivý požiar, ktorý zničil takmer celé mesto. Okrem iných stavieb podľahli ohňu Ševcovská, Teplická a Zvonárska ulica, mestský a stoličný dom, kasárne a tri kostoly. Zo záznamov z cirkevného archívu je známe, že nasledujúcu nedeľu po tomto dátume, by mal byť „kajúcim dňom“, kedy by sa mali vykonávať služby Božie a sväté omše v kostoloch v meste v ten deň a v jednu hodinu. Citujem z Paberkov mesta Jelšava: 

Oheň vypukol o tretej hodine na Ševcovskej ulici. Zhorela celá Zvolenská – zvonárska, Teplická i Ševcovská ulica. Zhorených domov bolo 450. Zhoreli aj všetky tri kostoly: Starý katolícky s dvoma vežami, dva zvony sa rozpolili, tretí sa zachoval, Kostolec „nižný“, vystavaný za palatína Vesselényiho katolíkom v roku 1660, 

Evanjelický i s farou a so školami. Zhorel i mestský dom, stoličný dom i byty pre vojsko s tromi osobami. Tento požiar bol posledný v Jelšave. Predtým zhorela Jelšava v rokoch 1800, 1711, 1575. Najstarší požiar je zaznačený v roku 1575, kedy vyhorelo celé mesto.

V tomto roku si pripomíname 189. výročie tohto ničivého požiaru. V stredu 26. júla 2018 zvonili zvony evanjelického kostola v Jelšave o 15.00 hodine, ako spomienka na ničivý požiar. V nedeľu 29. 7. 2018 sa uskutočnili služby Božie v evanjelickom kostole, ktoré slúžil námestný farár Mgr. Ivan Bojna, za účasti členov DHZ Jelšava. Aj veliteľ DHZ Ing. Pavol Zapletal pripomenul niekoľko požiarov, ktoré boli v meste Jelšava.

Po službách Božích sa otvorili brány zbrojnice a prítomní si mohli prísť pozrieť techniku. 

Bola to dôstojná spomienka na ničivý požiar v našom meste.

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 2133 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 august 2018 21:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!