streda, 05 september 2018 17:16

Rejdová 2018 opäť prilákala priaznivcov folklóru zo širokého okolia Doporučený

Napísal(a) M. Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerský folklórny festival má za sebou 45. ročník. Počas uplynulého obdobia si získal mnoho skalných návštevníkov, ktorých rady sa každým rokom rozširujú. Festival má typickú a neopakovateľnú atmosféru. Návštevníkov každoročne láka prostredie rázovitej Rejdovej, pohostinnosť domácich i pestrá programová ponuka. Aj tohto roku organizátori pripravili pre divákov široký výber programov na obidvoch scénach, množstvo sprievodných podujatí, ktoré prebiehali takmer po celej obci a v areáli amfiteátra.

V piatok po slávnostných bohoslužbách sa účastníci presunuli k miestnej evanjelickej fare. V jej priestoroch bola sprístupnená obdivuhodná výstava výtvarnej tvorby insitných umelcov z Kovačice. Vo dvoroch a na pľacu

rejdova gff 82 1 a

01 44

07 39

14 33

18 27

28 16

29 17

31 16

29 17

37 14

34 17

39 12

42 9

43 9

44 9

46 8

48 8

49 6

46 8

56 4

57 4

60 5

65 4

67 5

69 4

 

sa okrem festivalových jedál varili aj špeciality maďarskej, srbskej a slovenskej kuchyne. Privítanie na gemerskom folklórnom festivale tradične patrilo domácej folklórnej skupine Hôra.

Zástupcovia organizátorov festivalu, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave Helena Novotná a starostka obce Slávka Krišťáková, srdečne pozdravili prítomných a festival slávnostne otvorili. Dramaturgia 45. ročníka festivalu sa líšila od predchádzajúcich, objavili sa novinky i ďalšie zmeny, ktoré účastníci ocenili.

V piatkovom programe mali diváci príležitosť vychutnať si programy viacerých hosťujúcich zoskupení. Na úvod to bola skupina Banda so známym tanečníkom Petrom Vajdom a primášom Radom Kertisom. Ženská spevácka skupina Marína uviedla zo svojho bohatého repertoáru spevácke čísla v rámci bohoslužieb, ale aj na malej scéne. Po týždni vzdelávania sa v muzikantskom tábore predviedli svoje zručnosti mladí hudobníci takmer z celého Slovenska.

Folklórna skupina Hôra uviedla jubilejný program pri príležitosti 65. výročia založenia a záver na malej scéne patril folklórnemu súboru Živel a Muzičke z Bratislavy. Moderátor Peter Cítenyi poďakoval všetkým účinkujúcim i partnerom a pozval divákov na ďalšie večerné akcie. Festivalový večer pokračoval pri četerni projekciou videozáznamov z jeho uplynulých ročníkov. Na pľacu pri ľudovej hudbe Ondreja Hlaváča sa tancovalo s Petrom Vajdom a jeho partnerkou. Vo dvore u Petriska v speváckom dome s Betkou Lukáčovou sa stretli priaznivci ľudovej piesne. Ľudová veselica s Muzičkou pokračovala v kultúrnom dome do skorých ranných hodín.

Sobota začínala prípravou Rejdovských dvorov v obci či sprievodných aktivít v amfiteátri a priestorovými skúškami gemerských kolektívov. Na malej scéne sa návštevníkom predstavil kolektív DSS Jasanima z Rožňavy a hosťujúci detský súbor uviedol známu Kovačickú detskú svadbu. Takmer po celej obci sa diali zaujímavé činnosti, napr. ženy spracúvali ľan a konope, paličkovali, vyšívali, ale sa aj spievalo a tancovalo. V bačovskom dvore si návštevníci okrem ovečiek pozreli krásnu zbierku zvoncov a ochutnali syr a žinčicu. V ďalších sa zoznámili s výrobou drevených riadov a hračiek, výrobou maľovaných vajíčok, či ručnou výrobou drevených šindľov. Na pľacu pred kostolom sa sústredili účinkujúci, spevom a tancom vytvorili pravú festivalovú atmosféru. Pozvanie na festival prijal aj predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, ktorý sa zaujímal aj o sprievodné podujatia. Na prijatí vedúcich folklórnych kolektívov starostkou obce všetkých srdečne pozdravil.

V pestrom a veselom sprievode obcou sa folklórne súbory, skupiny ľudové hudby a hostia presunuli do amfiteátra kde festival vyvrcholil hlavným programom. V areáli amfiteátra čakali na návštevníkov zaujímavé sprievodné aktivity.

„Pre najmenších sme pripravili tvorivé dielne, v ktorých sa zoznámili s rôznymi textilnými technikami a v hrnčiarskej si vyskúšali prácu s hlinou a točenie na kruhu. Ďalšou zaujímavosťou bolo detské hudobné divadielko Pesničkál, drevený kolotoč i aktivity spojné so spoznávaním prírody. Celý tento priestor dopĺňala zaujímavá výstava fotografií zo 44 ročníkov Gemerského folklórneho festivalu. Veľmi nás potešil záujem detí ale aj rodičov, ktorým sme takto odprezentovali Dom tradičnej kultúry Gemera,“ priblížila Helena Novotná riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave. Nechýbal ani jarmok tradičných remesiel a výrobkov, ktorého ponuka bola tento rok naozaj bohatá. Okrem aktivít v areáli amfiteátra bola pre návštevníkov pripravená aj pestrá ponuka jedál. Zaujali hlavne ochutnávky tradičných jedál zo srbskej, spišskej a gemerskej kuchyne.

Prvé na veľkej scéne uviedli svoje programy detské folklórne súbory, sólisti speváci a tanečníci s vandrovníkmi zo Železiarika. Vôňa Gemera každý rok predstavuje zvyky, obyčaje, piesne a tance z nášho krásneho a rozmanitého kraja. Po jeho nádherných kútoch a zaujímavých ľudových zvykoch spolu s folklórnymi skupinami a súbormi sprevádzali Zuzana Bobríková a Peter Cítenyi. V prvom bloku to boli pracovné a rodinné zvyky doplnené hudobno - speváckymi a tanečnými číslami.

V druhej časti gemerského programu bol vytvorený priestor pre to najlepšie z Gemera, kde a predstavili tí, ktorí úspešne reprezentovali okres a región v postupových súťažiach a na iných podujatiach v rámci Slovenska či v zahraničí. Organizátori pripravili aj bohatý výber programov hosťujúcich kolektívov. Pozdrav Gemeru priniesli Sestry Matákové, ženská spevácka skupina Poľana, folklórna skupina Jadlovec, folklórne súbory Železiar a Vranovčan. Po programe v amfiteátri sa pokračovalo veselicou na pľacu.

V nedeľu, slávnostné bohoslužby „Za uchovanie tradícií“ v Evanjelickom kostole v Rejdovej boli symbolickou bodkou za 45. Gemerským folklórnym festivalom, ktorý organizovali Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a Obec Rejdová s podporou Fondu na podporu umenia a Košického samosprávneho kraja.

Tešíme sa na 46. ročník Gemerského folklórneho festivalu Rejdová 2019. 

 

04 43

10 40

17 28

19 25

07 39

32 17

35 16

36 13

42 9

42 9

50 5

51 5

46 8

52 6

54 6

55 4

58 5

59 4

63 4

64 4

66 3

70 3

 

Mária Ferenczová

Fotografie: Peter Poboček

REJDOVÁ 2018 - VIDEO

 

Čítať 2215 krát Naposledy zmenené sobota, 08 september 2018 14:50

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!