piatok, 14 december 2018 10:40

Návštevníkov Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave vítala vôňa škorice, vanilky a vianočné melódie Doporučený

Napísal(a) Mária Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo pre priaznivcov ľudových tradícií vianočný folklórny večer. V stredu 12. decembra 2018 návštevníkov Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave vítala vôňa škorice, vanilky a vianočné melódie.
Počas celého roka, v rámci projektu U nás taká obyčaj..., ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, boli v jednotlivých programoch uvedené rôzne kalendárne či pracovné zvyky a tradície z horného Gemera. „Takto uprostred adventu sme navodili vianočnú atmosféru, aby sme si pripomenuli ich pravú hodnotu a poslanie,“ uviedla Helena Novotná, riaditeľka GOS.

V programe Gemerské Vianoce folklórne súbory Dubina, Haviarik a Haviar z Rožňavy s Ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča uviedli rozmanité gemerské zvyky, piesne a koledy. Folklórna skupina z Pače ho spestrila adventnými a vianočnými piesňami v typickom pačanskom nárečí.

Záver večera netradične patril tohtoročným jubilantom - folkloristom a neprofesionálnym umelcom, ktorí si v tomto roku pripomenuli významné životné jubileá. Z rúk riaditeľky GOS Heleny Novotnej si prevzali ocenenia za osobný prínos v oblasti uchovávania tradícií a rozvoja kultúry na Gemeri.

Spoločným záverečným vystúpením účinkujúcich sa aj Gemer zapojil do celoslovenského podujatia „Slovensko spieva koledy“.

Mária Ferenczová

 

Čítať 3508 krát Naposledy zmenené piatok, 14 december 2018 19:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!