sobota, 21 september 2019 12:14

Rejdová 2019 - ešte jedno obzretie za 46. ročníkom Gemerského folklórneho festivalu Doporučený

Napísal(a) MF
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerský folklórny festival v Rejdovej každoročne rozširuje programovú ponuku a pre návštevníkov pripravuje nové, zaujímavejšie podujatia a programy, aby si odniesli čo najviac zážitkov. Organizátori, Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Obec Rejdová s týmto zámerom pripravovali aj jeho 46. ročník. Najväčší sviatok tradičnej ľudovej kultúry v hornom Gemeri opäť poskytol nové zážitky i skúsenosti. Okrem hodnotných scénických programov, známych či menej známych folklórnych kolektívov a sólistov bola príležitosť ochutnať tradičné špeciality z gemerskej i maďarskej kuchyne, vidieť, ale aj vyskúšať rôzne remeselné výroby a v neposlednom rade vychutnať si neopakovateľnú festivalovú atmosféru v obci a v amfiteátri.

Festival začal už vo štvrtok edukačnými aktivitami. V súčasnosti aktuálnej téme obnovy šatníc folklórnych kolektívov bol venovaný workshop zameraný na uchovávanie a správne používanie tradičného odevu. K tvorbe projektov v oblasti tradičnej ľudovej kultúry Betka Lukáčová, etnomuzikologička a moderátorka podujatia, odovzdala prítomným účastníkom niekoľko vzácnych rád. V ďalšej časti, ktorá bola venovaná tradičnému odevu a doplnkom, už predstavila tú najpovolanejšiu, známu výrobkyňu krojov Zuzanu Dovalovskú. Spolu s Máriou Huňákovou prezentovali množstvo druhov odevov z Rejdovej s výstižným komentárom, čo sa kedy nosilo, aké doplnky patrili k danému odevu a z čoho je vyhotovený.

Večerný program pokračoval v miestnom hostinci tanečným domom s Petrom Vajdom.

V piatok sa organizátori od rána venovali posledným prípravám v obci a v amfiteátri. Popoludní návštevníkov vítal spev účinkujúcich a rejdovskie pekeraje - tradičné koláče a jedlá miestnych gazdiniek. Po slávnostných bohoslužbách za zachovanie tradícií v evanjelickom kostole sa účastníci presunuli k miestnej fare kde bola sprístupnená výstava obrazov Moniky Vozárovej. Program na malej scéne otvorila domáca folklórna skupina Hôra a zástupcovia organizátorov. Prítomných privítala starostka obce Slávka Krišťáková, za Košický samosprávny kraj sa divákom prihovoril podpredseda KSK Daniel Rusnák. Riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave Helena Novotná všetkým popriala príjemný večer pri festivalom programe. Ten pokračoval prezentáciou najmladších talentov z muzikantského tábora kde sa počas uplynulého týždňa zdokonaľovali v hre na ľudových nástrojoch. Ďalší talent, mladý víťaz folklórnej šou Zem spieva Martin Repáň s Repáňovskou muzikou spestril program terchovskými nôtami. Večerný program prezentoval prevažne východoslovenský folklór, predstavili sa v ňom Košický špivaci, Muzika Milana Rendoša a najlepší tanečníci s choreografiou Klenoty kraja. Ďalej sa pokračovalo vo dvore U Petriska speváckym domom s Betkou Lukáčovou a Jurajom Kováčom. Ale aj pľac ožil tancujúcimi, ktorí mali záujem vyskúšať nové tanečné prvky a motívy v škole tanca s Bardfou a ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča. Festivalová noc pokračovala do skorého rána Rejdovskou veselicou.

Napriek tomu sobotné ráno bolo rušné, do amfiteátra prichádzali účinkujúci na priestorové skúšky a v dedine už prvých návštevníkov vítali Rejdovské dvory kde prezentovali tradičné remeslá zachovávané v obci a v hornom Gemeri. Na malej scéne pri kostole sa predpoludňajší program začal zvykoslovným pásmom Na priadkach v podaní klientov DSS Jasanima z Rožňavy. Detské folklórne súbory z okresu v bloku Eniki beniki, ktorý režijne pripravili Janka a Vlado Vnenčákovci, detskými hrami, spevmi, riekankami a tančekmi mnohým divákom pripomenuli detské roky. Na poludnie program pokračoval speváckym pásmom spišských piesní v podaní speváckej skupiny Šafolka zo Smižian, známej aj z folklórnej šou Zem spieva. Dianie na pľacu uzavrela zaujímavá módna prehliadka nadčasových modelov s využitím ľudových vzorov z Hontu, Malohontu a Gemera. Krojovaný sprievod oživili Jano a Ďuro, zaujímaví maskoti na chodúľoch. Aj v amfiteátri usmerňovali návštevníkov a orientovali ich na množstvo sprievodných podujatí, ktoré organizátori pripravili pre všetky vekové kategórie. Na veľkej scéne po privítanke javisko patrilo gemerským folklórnym skupinám, súborom a sólistom. V programovom bloku Vôňa Gemera, ktorý režijne pripravil Ján Lipták, sa kolektívy predstavili prevažne s novými zvykoslovnými pásmami a tanečnými choreografiami. Pozdrav Gemeru priniesli Martina Ťasková, Kanošová, tanečná skupina Bardfa, spevácka skupina Šafolka, Stoličnoho džyvky a mužská spevácka skupina Hnojňane z Mihaľovec. Zaujímavé Okamihy Hornádu uviedol folklórny súbor Hornád z Košíc a záver 46. ročníka Gemerského folklórneho festivalu patril folklórnemu súboru Ponitran s programom Fantázie, v ktorom sa predstavila aj mužská spevácka skupina FS Šumiačan.

„Sme veľmi radi, že sa nám opäť podarilo rozšíriť programovú ponuku a zaujať návštevníkov aj sprievodnými podujatiami. Okrem tradičných Rejdovských dvorov kde návštevníci mali príležitosť vidieť priebeh spracovania ľanu až do textilnej podoby, či výrobu šindľov a ďalšie zaujímavé činnosti aj v areáli amfiteátra sme pripravili pestrú ponuku. Bohatý a rozmanitý jarmok ľudových výrobkov, výstava fotografií, točenie na kruhu, modelovanie z hliny či rôzne textilné techniky boli doplnené divadielkom Pesničkál, módnou prehliadkou a ďalšími aktivitami pre najmenších. Jednou z noviniek bolo odlievanie zvona. Celý proces odlievania až po hotový výrobok predviedol mladý remeselník Robert Slíž,“ doplnila dianie na festivale Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

46. ročník Gemerského folklórneho festivalu Rejdová 2019 sa konal pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, s finančnou podporou z verejných zdrojov hlavného partnera Fondu na podporu umenia, a tiež Košického samosprávneho kraja.

MF
Foto: Štefan Majerčák, Lukáš Ďurán, Jozef Peniaško

 

Čítať 1366 krát Naposledy zmenené sobota, 21 september 2019 13:00

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!