piatok, 14 február 2020 16:54

Sprístupnili výstavu „Nieto majstra nad kováča...“, ktorá je prierezom vývoja kováčskeho remesla v Gemeri-Malohonte Doporučený

Napísal(a) Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Gemersko-malohontskom múzeu je od 14.2.2020 sprístupnená výstava „Nieto majstra nad kováča...“, ktorá prezentuje vývoj kováčskeho remesla v Gemeri-Malohonte prostredníctvom fotografií, trojrozmerných artefaktov a sprievodných textov, rovnako aj tradíciu tohto kovospracujúceho remesla, ako jedného z najstarších odvetví ľudskej činnosti. Časť výstavy je venovaná aj práci rómskych kováčov. K výstave má múzeum pripravenú aj zaujímavú sprievodnú aktivitu pod názvom „Krehká krása zrodená v ohni a tvoja kreativita – mladý dizajnér a návrhár... navrhni motív...“. Prostredníctvom štyroch úloh sa návštevník prenesie do sveta tvrdej práce kováčskych majstrov. Ťažiskom aktivity je štvrtá úloha, ktorá dá možnosť stať sa pomyselným návrhárom, ktorý vytvorí motív pre kováčske dielo.

Kultúrno-výchovná a múzejno-pedagogická aktivita s názvom: „Krehká krása zrodená v ohni a tvoja kreativita – mladý dizajnér a návrhár... navrhni motív...“ je zameraná na doplnenie informácií o procesoch, ktoré s kováčskym remeslom nevyhnutne súvisia, ako napríklad baníctvo a hutníctvo. Tým aktivita ponúka poznanie o „železnej ceste“, teda o putovaní základných surovín, ktoré sa začína v bani a končí v kováčskej vyhni. „Ťažiskom aktivity je štvrtá úloha, ktorá dá možnosť stať sa pomyselným návrhárom, ktorý vytvorí motív pre kováčske dielo. Pri tvorbe návrhov sa „návrhár“ môže inšpirovať pripravenými motívmi v podobe farebných obrázkov, obsahom samotnej výstavy alebo prechádzkou okolo budovy múzea, kde tiež načerpá mnoho inšpirácií,“ dopĺňa informáciu pani Elena Lindisová.

rs kovacstvo aktivita 3    rs kovacstvo aktivita 4     rs kovacstvo aktivita 1

 

Aktivita je určená najmä žiakom základných a stredných škôl. Vhodne však môže spestriť návštevu výstavy aj všetkým individuálnym návštevníkom, ak prejavia o ňu záujem.

„Múzeum touto aktivitou ponúka vhodnú motiváciu nie len pre pedagógov a žiakov ako doplnok vyučovania, ale aj pre individuálnych záujemcov, ktorí sa ňou môžu inšpirovať a zaujímavo využiť voľný čas počas jarných prázdnin,“ informuje ďalej E. Lindisová.

Výstava aj aktivita potrvá do 19. marca 2020. Navštíviť ju môžete od utorka do piatka v čase od 9:00 do 17:00 a v čase víkendu od 13:00 do 17:00. Školské skupiny je potrebné prihlásiť vopred, kontaktná osoba: PhDr. Elena Lindisová ( , 047/56 32 741).

Výstava „Nieto majstra nad kováča...“ je prierezom vývoja kováčskeho remesla v Gemeri-Malohonte od počiatkov, ktoré môžeme hľadať už v dobe bronzovej, keď sa na tomto území objavujú prvé železné výrobky (železné nožíky), a tým aj prví pravekí kováči. V závere doby bronzovej je v regióne Gemera s veľkou pravdepodobnosťou známa už aj technológia produkcie železa. Putovanie prevedie návštevníka aj cez ďalšie historické obdobia, ako je vrcholný a neskorý stredovek až po novovekú podobu, ktorá bola najvýraznejšia v dedinskom prostredí. Takmer každý predmet, ktorý ľudia používali, bol vyrobený zo železa v kováčskej vyhni, alebo mal železnú časť. Svojho kováča mala takmer každá obec, či mesto, pričom ich výrobný sortiment zodpovedal potrebám daného spoločenstva. V rámci regiónu Gemer-Malohont dodnes pôsobia kováči napríklad v Rimavskej Sobote, Chanave či Plešivci alebo rómsky kováč Igor Radič v Klenovci.
PhDr. Elena Lindisová

 

Čítať 1116 krát Naposledy zmenené nedeľa, 16 február 2020 14:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!