utorok, 29 september 2020 10:50

RINK pozýva na výstavu ľudovo-umeleckých výrobkov DEDIČSTVO INŠPIRUJE 2020 Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výrobky umelcov z Košického kraja možno obdivovať v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach od 3. do 30. októbra 2020.
Remeselnícky inkubátor (RINK) Gemer, prvý v Košickom kraji, sa za sedemnásť mesiacov od svojho založenia postupne posúva k naplneniu svojich cieľov. Viacero plánovaných aktivít obmedzili opatrenia v súvislosti s COVID-19, avšak väčšina sa koná v zamýšľanom termíne.
Tento rok si Remeselnícky inkubátor, ktorý funguje pri župnom Gemerskom osvetovom stredisku, okrem iného predsavzal predstaviť širokej verejnosti výrobky a produkty tradičných remesiel súčasných tvorcov. Dedičstvo v podobe remesiel je stále živé a teší sa priazni i v modernej dobe, čo napovedá aj názov podujatia. „V zozname nehmotného dedičstva UNESCO má Slovensko zapísaných niekoľko pokladov, medzi nimi aj drotárstvo, modrotlač či fujaru.

2020 10 02 dedicstvo inspirujeChrániť si naše lokálne a tradičné remeslá, ktoré obdivuje celý svet, má zmysel. S ambíciou zachovávať a rozvíjať tradičné remeslá sme zakladali aj RINK, ktorý sa postupne stáva unikátnym vzdelávacím centrom pre ľudových remeselníkov. Výstava DEDIČSTVO INŠPIRUJE 2020 prináša obyvateľom nášho kraja vzácnu prehliadku ľudovoumeleckých výrobkov z nášho územia,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Celokrajská výstava remeselných produktov a ľudovo-umeleckých výrobkov DEDIČSTVO INŠPIRUJE 2020 sa uskutočňuje prvý raz v spolupráci s ďalším župným zariadením, Východoslovenským múzeom, v exkluzívnych priestoroch Domu remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach. Slávnostné otvorenie sa uskutoční 2. 10. 2020 o 17:00 hodine. Výstava potrvá do 30. októbra 2020.

„Touto výstavou sme sa rozhodli založiť tradíciu verejnej prezentácie unikátnych remeselných produktov a ľudovo-umeleckých výrobkov z územia Košického kraja, v ktorých sa odzrkadlia naše regionálne tradície, um a zručnosť starých majstrov a v neposlednom rade kvalitné spracovanie a prevedenie výrobkov,“ uviedla riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave Helena Novotná.

Ako ďalej doplnila manažérka pre Remeselnícky inkubátor Renata Palme: „Veľmi nás teší, s akým nadšením remeselníci zareagovali na pripravovanú výstavu a prepožičali nám svoje výrobky. Ďakujeme im za prejavenú dôveru a veríme, že aj táto forma prezentácie ich tvorby bude mať úspech u širokej verejnosti. Návštevníci výstavy sa môžu tešiť na keramiku, paličkovanú čipku, kraslice, ručne tkané predmety, výrobky z kože, dreva, kovu, šúpolia, prútia, vlny, šperky a predstavené budú aj produkty z ovocia.“

Remeselnícky inkubátor odštartoval svoju činnosť v apríli 2019 pod gesciou Košického samosprávneho kraja (KSK). Sídli v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej 8 v Rožňave a spravuje ho Gemerské osvetové stredisko, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja.

Anežka Kleinová

 

 

 

Čítať 980 krát Naposledy zmenené streda, 30 september 2020 10:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!