utorok, 22 december 2020 18:33

Šanca pre gráty a ancúgy

Napísal(a) Mgr. M. Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa vďaka svojmu poslaniu sústreďuje na uchovávanie tradičnej ľudovej kultúry Gemera s dôrazom na jej monitorovanie, inventarizáciu, dokumentovanie a propagáciu. Jedným z jeho projektov je dokumentácia tradičného odevu v obciach horného Gemera. Dokumentačno-výskumný projekt pod názvom "Šanca pre gráty a ancúgy" je aktuálne pripravený v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave.
Mnohé umelecké fotografie, ktoré dokumentujú odev, môžu obsahovať veľa nepresností či „folklórnych gýčov“. Nedodržiavajú pri tom základné princípy a zákonitosti, ktoré boli v tradičnom prostredí silným a dôležitým momentom. A to bol jeden z dôvodov, ktoré viedli k zdokumentovaniu tradičného odevu na Gemeri.
Tento odborný výskum vo viacerých fázach prebieha už od roku 2016,

no vlani bol rozvinutý do podoby profesionálneho fotografovania členov folklórnych kolektívov v krojoch, ktoré sú zhotovené podľa pôvodných predlôh. V ďalšej fáze boli v štúdiových podmienkach fotografované vzácne pôvodné odevy a súčasti odevov, pod dohľadom nositeľov tradícií tak, aby boli správne použité kombinácie jednotlivých prvkov a doplnkov. Vznikla vzácna kolekcia fotografií, na ktorých sú zachytené kroje dievocké, mládenecké, ženské, mužské, starecké, detské a aj tie nosené pri rôznych príležitostiach. Zmapované boli obce Rožňavské Bystré, Rejdová, Vlachovo a obec Gočovo, ktorých odev má síce jednotnú formu, ale pri pozornejšej prehliadke je možné vidieť menšie či väčšie rozdiely. 

V digitálnej forme sa podarilo získať vyše sto fotografií unikátnych kompletov, ktorých výroba a prirodzené využitie v tradičnom priestore sa datuje od konca 19. storočia. Zaznamenané sú aj samostatné súčasti, ktoré už nebolo možné odieť, či spôsoby úpravy hlavy, pokrývky hlavy a ďalšie doplnky odevu i obuv. Každá fotografia je datovaná čo najpresnejšie do obdobia s detailnými popismi, podľa potreby aj v dialekte, či odborne popísaná podľa príležitosti a využitia. Podarilo sa zozbierať bohatý materiál do archívu a tiež na ďalšie využitie pri publikovaní a prezentácii ľudového odevu.

Ciele tohoto náročného projektu sa podarilo naplniť vďaka nositeľom tradícií, členom folklórnych kolektívov, obyvateľom obcí na Gemeri a nadšeným folkloristom. Tento projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Návštevníci si ho v Dome tradičnej kultúry Gemera budú môcť pozrieť osobne po uvoľnení aktuálnych pandemických opatrení.

Mgr. Mária Hlaváčová

 

Čítať 1023 krát Naposledy zmenené nedeľa, 27 december 2020 14:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!