štvrtok, 24 marec 2022 15:04

Gemerské osvetové stredisko bude vítať jar s remeslom a pôstnym jedlom Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, si príchod jari pripomenie podujatím, ktoré bude venované predovšetkým rodinám s deťmi. Dom tradičnej kultúry Gemera sa pre návštevníkov otvorí v sobotu 2. apríla. “Kvôli pandémii boli počas uplynulých dvoch rokov obmedzené aj aktivity Remeselníckeho inkubátora Gemer. RINK je unikátny projekt, ktorý združuje remeselníkov z celého kraja. Som preto rád, že cez tohtoročné veľkonočné sviatky budú môcť naši remeselníci predstaviť návštevníkom svoju činnosť, a to na pripravovanom podujatí Gemerského osvetového strediska. Už začiatkom apríla si budeme môcť pozrieť napríklad tradičnú výrobu úžitkových a dekoračných predmetov, ale aj pôstnych pokrmov súvisiacich s veľkonočnými sviatkami,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Návštevníci rodinného dňa sa môžu zapojiť do tvorivých aktivít, vyskúšať si zdobenie kraslíc voskovou technikou, alebo vlastnoručne si vajíčko ako symbol života a plodnosti vyrobiť rôznymi technikami a z rôznych materiálov – drôtu alebo z ovčej vlny. Výroba ďalších veľkonočných symbolov, barančeka a zajačika z keramickej hliny, šúpolia či z pálky pod vedením šikovných remeselníkov zaručuje ďalšiu skvelú kreatívnu zábavu a spoločné tvorenie detí a ich rodičov.

dom tradicnej kultury logo2022 04 02 velkonoc.rod.den plagat 3„Typická veľkonočná aktivita pre oteckov a ich synov je určite pletenie korbáča z vŕbového prútia. I keď v našich končinách sa skôr tradovalo oblievanie dievčat čerstvou vodou, ako šibanie korbáčom, šibačka sa už natoľko udomácnila aj na Gemeri, najmä v mestskom prostredí, že sme sa rozhodli prostredníctvom majstra ľudového umenia predstaviť aj túto techniku krok po kroku. Verím, že pre návštevníkov bude omnoho vzácnejšie upliesť si vlastný korbáč, ako ho kupovať v obchodnom centre,“ láka riaditeľka GOS návštevníkov.

Svoje dvere otvorí aj gastronomická dielňa Domu tradičnej kultúry Gemera. Vzhľadom na prebiehajúce pôstne obdobie organizátori ponúknu prezentáciu prípravy jednoduchých tradičných jedál, vrátane výroby syra z kravského mlieka.

Vítanie jari s remeslom a pôstnym jedlom v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave je vynikajúcou príležitosťou pre každého, kto sa chce zoznámiť s tradičným ľudovým remeslom, chce si vyskúšať fortiele vlastnoručnej výroby, nazrieť do tradičnej gastronómie, alebo len tak sa pokochať veľkonočnými inšpiráciami, či tráviť pár hodín v spoločnosti skvelých ľudových remeselníkov.

Anežka Kleinová

 

Čítať 824 krát Naposledy zmenené pondelok, 28 marec 2022 00:57

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Jaroslav Pavlík štvrtok, 14 apríl 2022 09:55 Napísal(a) Jaroslav Pavlík

    Dobrý deň.
    Vie mi niekto pomôcť a povedať, ako sa volá tento gemerský čardáš?
    Poznáte text?
    Hrá ĽH Smerešinka.

    https://www.youtube.com/watch?v=q-7-vYfIn08

    V Rejdovskom rybníčku - to (asi) nie je.
    Ďakujem za informáciu.
    Mgr. J. Pavlík, BB


    .

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!