štvrtok, 07 apríl 2022 11:58

Veľká noc v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Mgr. M. Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Veľká noc je najdôležitejší kresťanský sviatok v rámci cirkevného roka, počas ktorého si veriaci pripomínajú smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Zvyky a tradície veľkonočných sviatkov priblíži Gemersko-malohontské múzeum prostredníctvom prednášky Cifrované vajíčka, ktorá bude spojená s ukážkou tradičného farbenia vajíčok. 
Prednáška spojená s praktickou ukážkou sa uskutoční 12. – 13. apríla 2022 (utorok, streda). Prednáška je určená školským skupinám i širokej verejnosti. Školské skupiny sa môžu prihlásiť na prednášku 12. a 13. apríla v doobedňajších hodinách (9.00 – 12.00 hod.). Prednáška pre verejnosť sa bude konať v utorok 12. apríla o 15.30 hod. Vstupné je 2 €.
Prednáška bude venovaná veľkonočnému zvykosloviu s dôrazom na symboliku vajíčka a najstaršie techniky zdobenia kraslíc. „Vajíčko zohrávalo vo veľkonočnom období významnú úlohu, symbolizovalo znovuzrodenie a kolobeh života. Bolo súčasťou zvykov počas Zeleného štvrtka, ktorý bol prvým dňom výhonu na pašu. Pastier na vhodnom mieste, ktoré dobytok nevedel obísť, v noci zakopal vajíčko, reťaz, hlinu z troch hrobov a tri prúty zo šípu, teda predmety, ktoré mali dobytok chrániť, zabezpečiť, aby stádo držalo spolu a množilo sa,“ priblížila etnologička múzea Mgr. Ľudmila Pulišová. 
 
2022 04 12  Veľká noc v múzeu plagátPočas prednášky budú prezentované najstaršie techniky zdobenia kraslíc – farbenie kraslíc prírodnými farbivami (napr. šupky z cibule, cvikla, brezová kôra) a zdobenie otlačkami listov (napr. ďateliny). „Všeobecne rozšírené bolo farbenie veľkonočných kraslíc na červeno. V prenesenej symbolike vystupovala v ľudovom prostredí červená farba ako farba lásky a krvi, životodarnej sily, aj ako farba ochranná,“ ozrejmila Ľudmila Pulišová. 
 
Prostredníctvom fotografií budú prezentované techniky zdobenia kraslíc zastúpené v zbierkach Gemersko-malohontského múzea od roku 1882 po súčasnosť – otláčanie listov, vyškrabovanie, batikovanie, maľovanie, olepovanie slamou, voskovanie a obháčkovanie. 
 
Súčasťou prednášky bude aj praktická ukážka farbenia vajíčok v odvare z cibuľových šupiek a ich zdobenie otlačkami listov. Návštevníci si zároveň vyrobia zapichovačku do kvetináča v podobe veľkonočnej kraslice, ktorú dokreslia ľudovým ornamentom. 
 
Počas podujatia je možné zakúpiť si katalóg kraslíc zo zbierok Gemersko-malohontského múzea Pôvab kraslíc.
Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 615 krát Naposledy zmenené štvrtok, 07 apríl 2022 15:55

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!