štvrtok, 12 máj 2022 14:27

Noc múzeí a galérií si vychutnáte aj v Baníckom múzeu Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už túto sobotu, 14. mája, ožijú počas noci aj galérie a múzeá Košického samosprávneho kraja. Komentované prehliadky, koncerty, premietania a živé vystúpenia sľubujú návštevníkom nevšedný zážitok. Do 18. ročníka Noci múzeí a galérií sa zapojí 6 župných kultúrnych zariadení, medzi nimi aj Banícke múzeum v Rožňave. Svoje brány otvorí širokej verejnosti v sobotu 14. mája 2022 od 16:00 do 23:00 hod.
Pre návštevníkov si múzejníci pripravili zaujímavé prehliadky expozícií a výstav priamo v Rožňave. Za zvýhodnené vstupné vo výške 5 € si vychutnajú celý areál Zážitkového centra Sentinel, kde v rámci prehliadky bude na banskej železničke voľne sprístupnená obľúbená atrakcia, dioráma Banskej štôlne Alexander, ako aj nedávno otvorený prehliadkový okruh Banská doprava s majestátnym exponátom banského nakladača PN-1700. 

V cene lístka bude okrem toho zahrnutá aj prehliadka Historickej expozície – prezentačného múzejného depozitára na Šafárikovej 31, ako aj prehliadka aktuálnych výstav v Galérii na Námestí baníkov 25. Jednou z nich bude výstava známeho rožňavského rodáka a fotografa – Milana Kapustu, s názvom Krásy Tatier a Slovenského krasu.

„Okrem výstavy Milana Kapustu bude v našej galérii sprístupnená aj výstava venovaná 120. výročiu nášho múzea s názvom 12 dekád Baníckeho múzea v Rožňave. Aj tento rok by sme týmto chceli na Noc múzeí a galérií pozvať rodičov s deťmi, ktoré si takisto, ako po minulé roky, určite prídu na svoje. Z toho dôvodu sme sa rozhodli poskytnúť vstupné pre deti do 12 rokov úplne zdarma,“ dodal riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, Pavol Lackanič.

V cene lístka bude aj výstava v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí s názvom Rožňava v zbierkach Baníckeho múzea, ktorá predstaví výtvarné diela, medzi ktorými budú aj exempláre, ktoré ešte verejnosť nemala možnosť vidieť.

Viac informácií sa dozviete na oficiálnej webstránke Baníckeho múzea v Rožňave, www.banmuz.sk.

Tešíme sa na Vás!

 

Róbert Šimko

 

Čítať 528 krát Naposledy zmenené piatok, 13 máj 2022 09:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!